Av Mattias Jansson, Publicerat för 7 år sedan.
I torsdags kväll förra veckan hade Hammarby bjudit in till informationsmöte angående damernas A-lagsverksamhet. 50 supportrar hade bänkat sig i presskonferenssalen på Tele2 Arena, trots det korta varslet var lokalen alltså rätt så välfylld, bokstavligen och sett till mängden engagemang.
En aktion som startades som konsekvens av infomötet är ”Årstakexens” insamling till förmån för damernas A-lag, i nuläget har mer än 300 000 kronor samlats in. Hammarby Fotboll tackar med ödmjukhet för såväl initiativ som bidrag. Mer om insamlingen hittar ni här.
Säsongskort till Hammarbys matcher i Damallsvenskan kan du köpa här.
Mötets inledning
Henrik Kindlund, bolagets VD, tog plats vid tog plats vid powerpointen och på podiet. Där fick vi en presentation – följd av frågestund och diskussion
Klubbens struktur
Presentationen inleddes med det förtydligande gällande strukturen för bolag respektive förening, som alltid gjort nytta vid infomötena på herrsidan. Under föreningen, som omsätter 25 miljoner kronor årligen, ryms damernas A-lag, ungdom (både flick- och pojk) samt futsal. Under bolaget huserar herrarnas A-lag, herr-U21 och E-sport.
”Hammarby Fotboll har en historia som inte kännetecknas av ekonomisk stabilitet, och vi är beslutna att ekonomin aldrig ska riskeras”, betonade Kindlund. Det egna kapitalet har, tillsammans med supportrarna, byggts upp. Och det ska inte sippra till driftsekonomin, som det skett tidigare, med Superettan som slutlig följd. Det egna kapitalet ska säkra den långsiktiga stabiliteten i klubben, sedan kan det också delvis användas för större investeringar, som exempelvis det nya klubbhuset på Årsta.
”Tycker man att något av det jag redogjort för borde fungera annorlunda, ska man komma ihåg att vi är medlemsstyrda. Ta upp din åsikt, gärna till årsmötet eller med valberedningen”, avrundade Kindlund det kapitlet.
Bakgrund damfotboll i Hammarby
Efter framgångsrika 1980- och 1990-tal, hamnade Hammarby Damfotboll långsamt i en negativ ekonomisk spiral, som tog fart framemot för ett par år sedan och landade i hissåkande ur och till Damallsvenskan. Verksamheten är helt enkelt jättetuff att driva själv. 2015 lånade HIF FF pengar till damsektionen på grund av likviditetsbesvär, och inför 2016 togs ungdomssidan också över till föreningen. Detta år var damsektionen på väg att hamna i konkurs, och lades därför ner, varpå skulderna och lånebehoven omhändertogs av HIF FF – som ju damernas A-lag också tog steget in i. Totalt kostade det Hammarby Fotboll IF cirka 1,5 miljoner att undvika konkurs i damverksamheten.
Damfotbollen i Hammarby just nu
Antalet flickor i Bajen har sedan övergången ökat från 300 till 600, och man har dessutom fått såväl bättre kvalitet som betydligt större resurser för breddfotbollen. I höstas startades akademin för flickor mellan 13 och 19 år, driven av en heltidsanställd resurs i form av Håkan Jensgård.
Det ekonomiska resultatet för damernas A-lagsverksamhet 2017 blev ett minus på 700 000, vilket i princip var kalkylerat, men det påverkar såklart föreningens ekonomi på ett sätt som inte är hållbart över tid. På sponsorsidan ökade sponsorintäkterna 2017 rejält mot föregående år. I huvudsak är det befintliga sponsorer på herrsidan som utökar engagemangen.
Arenamässigt var Zinkensdamm knepigt, men 2017 gick efter förutsättningarna okej. Från nästa vecka är Jonas Myrstedt heltidsanställd och arrangemangsansvarig på Hammarby IP. Arrangemangen där blir helt avgörande över tid, för publikrekryteringen. Och klubben äger arenan själv, vilket ger helt andra förutsättningar att utveckla matcharrangemangen.
Framtid för damernas A-lag
Planen är inte olik den på herrsidan. Vi ska etablera oss och på sikt bli ett topplag. Jämför man toppen där, det vill säga Malmö FF, med toppen i damallsvenskan som ju utgörs av Linköping och Rosengård, så är glappet till resten betydligt större på damsidan. Nedanför är det väldigt jämnt. Tanken är att dra in mer och mer pengar, för en större och större dambudget. För 2018 är budgeten så här långt lite större än 2017, ökar intäkterna i förhållande till budget så ökar utrymmet i spelarbudgeten automatiskt.
På sponssidan behövs ett TV-avtal för Elitfotboll Dam. En liga utan sådant är ingen kommersiell rättighet, när kontakter tas med storföretag. ”Vi försöker hjälpa ligaföreningen med kontakter och ingångar hos TV-bolagen, men går inte det får vi se över möjligheterna till ett eget avtal med någon kanal för exponering och i förlängningen pengar”, berättade Kindlund. Med sändningar får vi möjligheter att bygga upp intresset och skapa idoler och förebilder, ett område som vår kommunikationsavdelning redan sköter riktigt bra, även om vi framöver tänker mer kvalitativt snarare än antalet uppdateringar.
I satsningen med vårderbyt mot Djurgården på Tele2 Arena har klubben fått med Stockholm Live och Stockholm Stad på ett bra sätt. Tanken är förstås att få in intäkter, men även att bygga intresse för Hammarby som lag, och för den stockholmska damfotbollen generellt. Linköpings serierekord, på 9413, ser Bajens biljettansvarige Markus Nilsson och övriga inblandade alla möjligheter att dubbla.
På längre sikt är intäktskolumnen mer svårbedömd. Summan borde kunna dubblas på nytt sett över två år, och man ser det som ett misslyckande ifall 200 procent inte uppnåtts på de fyra första åren, upp till fyra miljoner. Ekonomin i alla andra delar av verksamheten är bra, så de pengarna kommer att gå rakt in i damverksamheten, till spelarbudget och träningsläger exempelvis, för att kunna börja klättra på allvar. En ambition är också att herr och dam ska arbeta allt närmre varandra inom fys och rehab. Dessa ytor är utökade i det nya klubbhuset på Årsta IP, för att husera mer än ett lag. ”Jag, Nilsson och marknadschef Patrik Blomqvist är helt säkra på att vi ska kunna göra den här resan”, avslutade VD:n presentationen.
Frågestund och diskussion
Nedan följer ett urval av frågorna och svaren från mötets frågestund. (F: frågeställare, HK: VD Henrik Kindlund, RvY: ordförande Richard von Yxkull, OU: sportchef/huvudtränare Olof Unogård, FM: styrelseledamot Fia Michelsson, PK: föreningschef Peter Kleve.)
Då damderbyt är satt till samma dag som herrarnas bortamatch i Kalmar, undrades det om Hammarby arbetar för att ändra datumet. Klubben ser 27 maj som det bästa datumet som det gick att få till, och har jobbat enormt hårt för detta. Man ser förstås inte krocken som optimal och hoppas kunna ändra herrdatumet, men schemat är där otroligt tajt i och med VM, samtidigt som KFF ju bestämmer som hemmalag.
F: Några namn saknas i truppen; Alexandra Lindberg, Helén Eke och Patricia Kaldoyo.
OU: Lindberg har vi precis kunnat göra klart med! Vi jobbar för att göra klart med Eke så snart som möjligt. Och även för en ersättare för Filippa Angeldahl.
I och med den senaste förseningen av flera för nya Hammarby IP, som beror på problem med elförsörjningen, var en naturlig fråga hur prognosen ser ut nu. ”Senast i mars, det säger de att de tar gift på”, sa Kleve. Han fortsatte med att beskriva en stor framtid för damernas borg med fler positiva effekter – cirka 1000 barn på Södermalm spelar, tonåringarna kan väl ta t-banan till Kärrtorp, men de yngre vill vi erbjuda närheten till träning. Det blir också en förbättring organisatoriskt utöver damernas träningsförutsättningar på Årsta. Vi håller ihop på vår arbetsplats; det är det viktigaste med nya klubbhuset.
F: Jag uppfattar ett missnöje med hur det funkar, och det oroar mig – jag vill att man ska kunna vara nöjd när man pratar om Hammarby. Känslan utifrån är att dam står lite i farstun, samtidigt som man var väldigt välkomna när det lades 60 miljoner på Kanalplans upprustning.
RvY: Det finns inga gömda agendor någonstans. Vi försöker bygga ett så starkt Hammarby Fotboll som vi bara kan – dam, herr, flickor och pojkar. Både jag och Henrik har varit med ett tag inom herr, och det tog sin tid att vända den elitverksamheten. Det finns ett ruskigt tryck kring damerna nu, så jag tror detta kan gå snabbare, men vi måste ha diskussioner om hur mycket vi kan satsa ur drift och kapital. Vi diskuterar med Olof, om vad som krävs för att ge oss en chans, hur vi står oss och hur utvecklingen sker, och har försökt lägga budgeten där. Lyckas vi till exempel landa TV-avtalet blir det en jätteskillnad. Organisationen ska stå på egna ben och inte leva på bidrag, och med 19 000 medlemmar har vi för serien överlägsna muskler för att putta snöbollen i rullning.
F: Kan vi nå längre med jämställd sponsring?
HK: Vi lyfter givetvis tydligt fram damernas A-lag i våra presentationer, för nya och befintliga sponsorer. I förlängningar med större aktörer, försöker vi få med damerna. Men som sagt, vi har haft tolv månader på oss här. Vi vill också att de som går in med pengar ska få en relation till laget och gå på matcherna.
HK: PEAB, damernas huvudsponsor, satsar klart mer där än på herr. Men generellt är det få som är intresserade av den biten i våra CSR-projekt, jämfört med Röda Korset och Rädda Barnen som kammar hem de stora pengarna. Dock har Marginalen Bank verkligen steppat upp. De tillhandahåller också arbetstillfällen – i dagens trupp jobbar tre spelare där.
En naturlig uppmaning handlade om att ta vara på engagemanget hos de 50 supportrar som dykt upp på detta möte tre dagars varsel. Det kunde bjudas in fler, skapas arbetsgrupper, med mera. HK betonade att det klubben främst behöver hjälp med är säsongskorts- och lösbiljettsförsäljning. Har vi publikengagemang, TV-exponering och ett stort intresse börjar ju sponsorerna ringa. MN gav dessutom här besked om att 20 till 25 procent kryssar i för att även lämna ett bidrag till damernas verksamhet, vid köp av herrarnas säsongskort.
F: Det verkar gnabbas mellan trupp och styrelse. Är det rimligt med etablering i Allsvenskan? Drar ni åt samma håll?
RvY: Vi har skjutit till lite mer än i fjol, det är viktigt att vara kvar. Vi pratar ofta och mycket om det här, Olofs uppdrag är ju att göra det så bra som det bara går, sportsligt. Vår huvudsakliga investering inför 2018 är i att behålla de spelare som gjorde ett strålande jobb i fjol, och truppen ansas något.
OU: Som Richard är inne på, ser vi lite olika på delar av analysen. Att driva en elitverksamhet kostar pengar, vi har en förståelse och respekt för att de måste ta långsiktigt ansvar för ekonomin. Jag känner absolut att det är en stark gemenskap och enhetlighet i klubben, och tvivlar heller inte på visionerna. Vägen dit, och hastigheten, ser vi kanske lite olika på. Men jag hoppas och tror att målen ska infrias. Möjligheterna finns här sen kan det bli tufft på kort sikt.
F: Men du behöver mer pengar?
OU: Jag är tydligt införstådd med att man inte kan driva en verksamhet med förlust år efter år. HIF FF har ju räddat damfotbollen i Bajen. Däremot kan man ta strategiska beslut att gå minus några år, för att nå upp till svarta siffror över tid.
F: 13 disponibla spelade match i Finland, och Unogård menar att 15-16 i truppen behöver bli 17-18. Har styrelsen något mål där?
RvY: Inte när det gäller antal spelare. Olof förhåller sig, som sportchef, till en budget. Med lite tillskott har den just nu nått upp till 16 spelare. Vi diskuterar nivån och kvalitén på ytterligare en eller två. Vi tar ett underskott, för att vi tror stenhårt på detta. Investeringens storlek kan diskuteras. Föreningen är som sagt medlemsstyrd, med ett årsmöte snart. Men investerar gör vi, och detta kommer vi att få tillbaka i form av ett större Hammarby. 2017 var början på en spännande resa från ideellt till professionellt, och den ska fortsätta.
F: Får tränarna och staben möjligheter att utveckla sig?
PK: Vi har investerat en halv miljon i uppstarten av flickakademin. Långsiktigt måste vi få fram egna spelare. Det kommer, precis som sponsorsidan, att ta tid. F19 har sin första seriematch någonsin i april. Vi jobbar långsiktigt med flickfotbollen, för att få fram tjejer som går hela vägen upp i A-truppen.
FM: Jag är ju tidigare ledamot i damsektionen och nu i föreningsstyrelsen, och har jobbat en hel del med damsidan, och flickor där jag även jobbar som ledare. Och det har blivit extremt mycket bättre. Förut fanns inga utbildningar – möjligtvis om ledarna betalade dem själva… Och det här gäller ända ner till femåringarna.
En frågeställare inledde med att ge en eloge till RvY och HK för arbetet med herrfotbollen, som gått från att knappt ha pengar till schampo, till att ha möjligheten att kunna rädda dam undan konkurs. Denne undrade vidare om det verkligen är så sällsynt som det hade nämnts tidigare under mötet, att supporterkontakter leder till sponsoravtal. VD:n berättade att det hänt att styrelsemedlemmar hjälpt till med sådant, men att det med fyra heltidsanställda inom marknad inte är tanken. Den befintliga marknadsorganisationen har sina kontaktytor, men visst kan folk runt dam ha andra. ”Sådant här bygger man upp över tid. Jag har jobbat med publikrekrytering här sedan 1997, och det kan ta tid innan det verkligen lyfter, men när det väl lyfter i Hammarby tenderar det att bli väldigt bra”, sa han.
F: Drar vi full nytta av att hålla till i en storstad med universitet och bra jobbmöjligheter när vi värvar?
OU: Det är fortfarande få i Damallsvenskan som spelar på heltid. Ingen i vår trupp gör det. Men de vanligaste frågorna när jag försöker värva, efter att man pratat lön, handlar ju om hjälp med jobb och boende. Och det kan vi – detta har blivit mycket bättre sedan klivet in i HIF FF. Daniel Karlsson på kansliet fungerar som en slags intern mäklare och jagar lägenheter dagarna i ända för båda våra A-lag. Där har, av naturliga skäl, damspelarna förtur för de billigare bostäderna.
En fråga gällde ifall den där krockkudden för eventualiteter och krissituationer bara är explicit till för herrsidan. Där var beskedet från RvY jakande; för dam finns bufferten i föreningens egna kapital. På herrsidan är de ekonomiska riskerna med exempelvis en degradering oerhört mycket större, och från klubbens sida ser man också att åtagandena vid övertagandet av dam som krockkudde-mässigt.
F: Vad gör att LFC och FCR är så långt före?
HK: Linköping har byggt upp ett sponsornätverk som verkligen brinner för det, medan Rosengård snarare har några miljardärer som gått ihop och lagt in pengar.
Slutligen undrades det ifall öppningsmatchen på nya Hammarby IP sparas till dampremiären, så att invigningen inte blir någon ”halvmesyr” i form av försäsongsmatch eller dylikt. HK berättade att man har en arbetsgrupp för nyinvigningen och utvecklingen av Hammarby IP. Den officiella nyinvigningen lär också sparas till hemmapremiären den 14 april. Arenan är ju ombyggd för att uppfylla damallsvenska krav, då känns det orimligt med något annat än en match i den serien som invigning.
Klockan 20.17 fick klubbens representanter och mötesdeltagarna sträcka på ryggen och knata hemåt, efter en riktigt givande diskussionskväll.
Foto: Bildbyrån
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Comments