Av Redaktionen, Publicerat för 6 år sedan.
Efter karriären har Sebastian valt att starta upp välgörenhetsprojektet Livbojan i området La Marina i Colombia. Där driver han tillsammans med Saturnus Stiftelsen en fotbolls- och skolverksamhet för ungdomar på den colombianska landsbygden. Men när lagen från skolan deltar i tävlings- eller turneringsspel – så gör de det med namnet Bajen Fans Colombia.
I samband med att Sebastian är hemma i Sverige passade vi på att få en uppdatering kring projektets utveckling, och fick glädjande nog höra att det engagerat både Bajen Fans här hemma i Sverige och våra partners i form av Marginalen Bank.
Du är alltså tillbaka i Stockholm efter att ha besökt ditt välgörenhetsprojekt Livbojan i Colombia igen?
– Precis, Stockholm och Bajenland är ju där man vill vara på sommaren. Och nu går vi ju bra i serien också. Men sen är det faktiskt som att komma hem på båda ställena. När man kommer till Colombia är det ju alltid lika kul att se vad som har hänt sen sist, och hur spelarna inom Livbojan-projektet har utvecklats både på och utanför planen.
Hur går Livbojan-projektet, många bajare verkar vara intresserade?
– Verkligen! Engagemanget är helt otroligt både vid insamlingarna och på vår Facebook-sida där vi lägger upp bilder och filmer från verksamheten. Så jag vill absolut passa på att rikta ett stort tack till alla som ställer upp!
– När vi startade det här för två år sedan i Andalucia med bara 16 spelare så vågade vi ju knapp drömma om att det skulle gå så här bra. Men vi trodde på det vi gjorde och när pilotprojektet med att försöka tillämpa den svenska föreningsmodellen föll så väl ut så fick vi möjlighet att utöka projektet.
Hur har Livbojan-projektet utvecklats och hur jobbar ni idag?
– Efter det första testet så startade vi upp det riktiga projektet i La Marina där vi började satsningen med ett flicklag som bestod av 15 spelare och en tränare som vi kunde betala via stiftelsen som vi jobbar med.
– Och redan från början så spelade vi alltid under både Hammarbys och Sveriges flagga och med namnet Bajen Fans Colombia.
Vad tror du är den största anledningen till att ni har lyckats?
– Jag tror det är att vi hämtat mycket av inspirationen och idéerna kring hur man bör jobba med ungdom med oss från Sverige. Vi ser hela tiden till att vara väldigt inkluderande och vi ser till att alla får vara delaktiga, från spelare och ledare till föräldrar och de samhällen där vi verkar. Och vi försöker bidra med både en tydlig struktur, men också med värderingar kring jämställdhet och gemenskap som kanske inte varit självklara, men som vi är noga med att alla ska respektera.
Hur stora har ni blivit i dag?
– Tack vare de insamlingar som har skett och inte minst tack vare bidragen från Bajen Fans så är det idag 130 barn som deltar i vår verksamhet. Vi har en heltidsanställd tränare, en som jobbar halvtid och tre praktikanter som hjälper oss också. Utöver det så har vi kunnat bygga upp ett eget fotbolls- och utbildningscenter, vilket har varit helt avgörande, eftersom att klara skolan är ett krav för att få vara och spela i våra lag. Och så har vi två psykologer som jobbar med våra ungdomar om och när det behövs
Så de ungdomar som blir en del av verksamheten får hjälp även vid sidan av fotbollen?
– Självklart! Vi vill ju att så många som möjligt ska få träna och spela med bra förutsättningar. Att få möjligheten att utvecklas på planen och med lite tur kanske även kunna försörja sig på fotbollen. Men vi vet ju också att det är få som faktiskt klarar sig hela vägen dit.
– Så vår största målsättning är att ge alla som går igenom vår verksamhet så bra förutsättningar som möjligt. Både på och utanför planen. Därför är den individuella utvecklingen, skolan, samtalsstöd och en gemenskap minst lika viktig. Vi vill utbilda goda kamrater och goda medborgare, och vi är väldigt stolta över att vi har fyra stycken som är eller har varit en del av verksamheten som nu går på Universitet i Colombia eftersom det är viktigt med positiva förebilder som visar att du kan lyckas och att det är okej att drömma även om du kommer från en mindre ort.
Vad betyder det för er att informationen kommer ut?
– Det är ju lika viktigt för oss att få möjlighet att berätta om det arbete som görs och vad man faktiskt bidrar med. I takt med att verksamheten utökas och att vi vill hjälpa fler med studiebidrag så ökar ju också kostnaderna för oss. Så all hjälp vi kan få är otroligt värdefull. För att sprida det här och för att få hjälp med insamlingarna så är Bajen Fans en otrolig resurs. Och så har ju några av dem till och med varit och hälsat på oss och sett vårt arbete på plats. Det är den typen av engagemang för klubben, för sina medsupportrar, för oss som haft tur att få bidra på planen och för den här typen av satsningar som sätter Bajen på kartan över hela världen tror jag verkligen är unikt för Bajen Fans.
– I och med att det är ett litet samhälle så gör även sånt att det pratas om oss, om Hammarby och om svenskarna som något riktigt positivt. Och att våra ungdomar förstår att det finns människor på andra sidan jorden som verkligen är engagerade i att de lyckas är otroligt stort för dem också.
Hur kan den som vill bidra göra det på bästa sätt?
– Man kan bidra via våra insamlingar, och det gör ju Bajen Fans redan i dag, men vi hoppas att vi den här gången kan nå ut till ännu fler människor då vi ju vill kunna fortsätta vårt arbete och hjälpa ännu fler framöver.
– Vi skulle behöva anställa en till tränare på heltid och den behövs det pengar till den dagliga driften. Det är transporter, turneringsavgifter, domare, planskötsel och skolmaterial som tillhör våra omkostnader. Och sen finns inte samma samhällsstruktur eller skyddsnät i Colombia heller. Så ibland händer det att ungdomar ber oss om hjälp med begravningskostnader, att någon behöver glasögon, att vi behöver hämta folk för att de ska kunna vara med och träna. Och alla möjliga andra oförutsedda kostnader. Så alla bidrag hjälper, oavsett hur lite. Och man får gärna bidra genom att swisha till 123 615 65 82 och märka bidraget ”BFC2020”.
– Men sen förstår vi såklart att alla inte har möjlighet att bidra även om man vill, men då räcker det att berätta om satsningen, dela våra historier och uppmuntra det som görs. Det är också värt otroligt mycket.
Utöver att bidra till insamlingarna, är det något särskilt ni behöver i materialväg om man har möjlighet att skänka utrustning istället?
– Absolut, det vi behöver mest är skor, benskydd, bollar och matchkläder. Och träningsmaterial som koner, västar, ställ till vattenflaskor och bollnät, så har man det över så är det väldigt välkommet. Och igen, vi får redan mycket från både Hammarby och Bajen Fans och vi är otroligt tacksamma över det, så det är mest en påminnelse om att behovet finns, om man råkar ha något över där hemma.
Utöver supportrars egna engagemang, Hammarby Fotboll och Bajen Fans, har ni fått annat stöd också?
– Ja precis, nu senast så var det Marginalen Bank som valde att skänka matchtröjor och överdragskläder till lagen vilket verkligen uppskattades då vi behövde komplettera vår matchkläder, så ett stort tack till Marginalen Bank också! Vi vill ju att alla våra lag ska kunna spela i Hammarbykläder och verkligen få representera Bajen Fans Colombia!
Kan vi i framtiden hoppas på fler colombianska proffs i Hammarbys två a-lag?
– Haha, det hoppas jag verkligen! Jag försöker ju dra mitt strå till stacken i alla fall, och så ska jag säga till Pa Dibba att starta Bajen Fans Gambia också!
Vill du stötta projektet Livbojan och Bajen Fans Colombia?
Swisha till 123 615 65 82 och märk ditt bidraget ”BFC2020”.
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Comments