ANNONS
Av Mattias Jansson, Publicerat för 9 år sedan.
I eftermiddag ställs Hammarby mot allsvenska nykomlingen Östersunds FK i spanska Salou. ÖFK höll till i Division 2 så sent som 2011, men har ju under engelsmannen Graham Potter stått för en snabb klättring uppåt, som bland annat innehöll fyra sevärda Superettan-möten med Bajen. Gör som det grönvita laget – lär känna den allsvenska premiärmotståndaren lite närmre redan i januari.
Östersund, med 45 000 invånare, har fram till nyligen mest varit känt för den omtvistade varelsen Storsjöodjuret och för musikfestivalen Storsjöyran, men på senare år har också Östersunds FK:s frejdiga satsning mot elitfotbollen uppmärksammats utanför republiken Jämtlands gränser. Men det rödsvarta projektet som inleddes 1997, genom sammanslagningen av Ope IF (Bajens förra motståndare från gamla Norrettan) och IFK Östersund, kunde först nyligen göra sig bemärkt på allvar.
Visserligen kvalade ÖFK till Superettan redan 1999, fast därefter väntade alltså över ett decennium i dåvarande tredjedivisionen. Efter att med nöd och näppe ha klarat sig kvar i den nybildade Division 1 Norra fyra år på raken, blev det till sist degradering inför 2011 års säsong – den första och hittills enda som klubben tillbringat på Sveriges fjärde serienivå.
Där blev ÖFK, nu lett av engelske tränaren Graham Potter, dock inte långvarigt. Och när man väl klivit upp ett pinnhål, så blev det avancemang till Superettan redan på första försöket, detta trots att ghananen David Accam i sommarfönstret blev ettans största försäljning någonsin då han gick till Helsingborgs IF. Potters framgångsrika pussel, med bitar från världens alla hörn, vann serien och klev upp i Superettan.
Väl där fick Hammarby-supportrarna stifta bekantskap med ÖFK, i de fyra första mötena klubbarna emellan. Till skillnad från hur det såg ut för Bajen i en del andra Superettan-matcher genom de fem åren i serien, så var det inte fråga om någon jämtsk parkerad buss. 1-1 borta följdes av grönvit vändning till 2-1-seger i serieavslutningen 2013, när ÖFK knep en betryggande tiondeplats. Även 2014 blev det 1-1 på Jämtkraft Arena, och Hammarby-vändning i Tele2 Arena-mötet i tredje sista omgången som slutade 4-2. Som bekant vann HIF serien, men ÖFK var med i toppstriden länge och väl, innan man landade femma.
Och den goda rödsvarta trenden fortsatte 2015, när Potter efter en tre år kort Superettan-mellanlandning såg till att Jämtland för första gången bjuds på fotboll i högsta serien, genom andraplatsen som ju gav direktuppflyttning. Den vägvinnande och positiva fotbollen har också gjort att Östersunds invånare slutit upp allt bättre bakom laget, och från ett snitt på 766 i tvåan gick man till med Superettan-mått fina 3857 fem år senare.
Klubben har förstås också gjort en del förändringar på spelarsidan inför sin första säsong i Allsvenskan, och dem ska vi ihop med resten av truppen redogöra närmre för när det blir dags för Hammarby att ta emot jämtarna i seriepremiären den 4 april, då fönstren ju också stängt. Men bland de som än så länge anslutit till ÖFK finns Maic Semas bror Ken Sema, närmast från Ljungskile, och denne får sällskap på det offensiva mittfältet av Saman Ghoddos från Syrianska FC.
Från SFC ansluter även backen Gabriel Somi, som i defensiven bland andra får konkurrera med Samuel Mensah, ghananen som var en nyckelspelare under ÖFK:s klättring men som senast gjorde en skadefylld tvåårssejour i Örebro SK. I försvaret är också Häcken-lånet Ronald Mukiibi klar för en permanent övergång, och framåt hoppas man säkert mycket på nigerianske Alhaji Gero, den snabbe 22-åringen som Bajen och ÖFK råkade på vid mötena med Öster i Superettan men som senast spelade för danska Viborg.
Sema och Gero presenterade sig direkt i sin nya klubb när den första försäsongsmatchen 2016 avverkades förra helgen. ÖFK vände pausunderläge till 3-2-seger mot norska andraligagänget Levanger FK, inomhus i Trondheim, och precis som Nanne Bergstrand i matchen mot KuPS valde Potter här att endast låta två spelare lira 90 minuter. Förutom den nämnda nyförvärvsduon nätade också amerikanen Andrew Stadler, tidigare i Landskrona. I övrigt gäller det förstås för Bajens försvar, precis som vid Superettan-mötena, att se upp med notoriske engelsmannen Jamie Hopcutt.
(Arkivfoto: Bildbyrån)
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Comments