toggle menu

Krönikor

Jubileumskrönika!

Av Hans-Olov Öberg, Publicerat för 6 år sedan.

Åsikterna är krönikörens egna och behöver inte stämma överens med Hammarby Fotbolls hållning.

 

Tiden går, men Bajen består. I måndags, den 12 februari, var det faktiskt på dagen 15 år sedan den första Hooo-signerade krönikan gick upp på denna Bajens officiella hemsida. 

 

Femton djävla år. 

 

Man kan nog påstå att det runnit en hel del bajenbira (samt alkoholfritt alternativ) under broarna sedan dess. Men har vi egentligen kommit någonstans? Egentligen inte. Bajen är fortfarande Bajen. Tack och lov för det. I grund och botten. 

Den första krönikan hette “När knattarna spöar A-laget” och tog sitt avstamp i min gärning som lagledare och tränare för Bajen P95:5, även kända som “High Five”. Nittiofemmor, alltså och den dåvarande knattetränaren “jag” spekulerade i om vi skulle få se några av våra gubbar lira i A-laget i framtiden. Så blev det inte. Men Muamer Tankovic är faktiskt född dagen efter min son, så numerologiskt är vi nästan där. 

 

Hur gick det egentligen för de där bajenknattarna? Tack bra. Ingen av dem tog klivet till A-lagsfotbollen i Bajen, men flera spelade redan som 18-åringar seniorfotboll några divisioner under. I år fyller dessa våra smågrabbar tjugotre, och de flesta är mitt uppe i vuxenlivets första steg: de pluggar teknologi och biologi och allt möjligt. Några jobbar. Minst en har blivit pappa. Någon har börjat sporta ett snyggt designerskägg. Alla ser ut att – ohyggligt nog – vara på väg in i vuxenlivet med god fart; det är inte himla många år kvar tills killarna är lika gamla som vi tränare var när vi började vår gemensamma resa.  

 

Bajen då? Ju mer allt förändras, desto mer är Bajen sig likt. I krönikan skriver jag om att vår senaste knattematch såg ut precis som när A-laget spelar. Såhär gick det: 

Efteråt kunde vi konstatera att vårt försvarsspel varit råddigt, att det var litet strul på mittfältet, att stjärnan spelade under sin normala form och att våra anfallare kunde må bra av att träna skott. Precis som i A-laget, med andra ord. 

Och ganska så djäkla precis som vi sammanfattade A-lagsmatchen mot Frej i lördags, ja? Jo. 

På ytan har mycket hänt i Bajen. Men själen är fortfarande där, hur stor Söderstadion än växer sig, hur ymnigt biljettintäkterna än sprutar över oss, hur många som än går i marschen och hur mycket strul vi än kan identifiera under forumdiskussionerna. Bajentiden går i cirkel (kan det vara mittcirkeln?) och allt vi gjort och allt vi gör, skall vi upprepa gång på gång. 

 

På söndag börjar tävlingssäsongen på allvar. Oavsett hur det går kommer vi att vara missnöjda och nöjda under året. Oavsett hur det går kommer vi flera gånger under säsongen att kräva allas avgång och samtidigt betyga vår eviga kärlek till Bajen. Och den första krönikan kommer att citeras i den senaste många gånger än. 

 

Men femton år av krönikor, det är ändå något att fira. Skål! 

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS