4-3-vinst i söndagens hemmaderby

Av Redaktionen, Publicerat för 11 månader sedan.

Årets första derby mot Djurgården slutade i vinst, efter en mål- och händelserik kamp på Tele2 Arena inför 26 442 på läktarplats. En intensiv match med tre dömda straffar där Bajen drog det längsta strået, då man lyckats behålla ledningen trots tre reduceringsmål.

Ett piggt och bollförande Bajen startade matchen och spelade framåt med ett annat flyt än senast. Redan i matchens första minut skapades en halvchans genom en frispark i bra läge på offensiv planhalva efter att August Mikkelsen blivit nerdragen. Frisparken, slagen av Nahir Besara, nådde Viktor Djukanović på andra stolpen men som själv inte nådde hela vägen.

I matchens tionde minut fick Mikkelsen matchens första riktiga chans efter att Besara skarvat bollen ut i högra delen av straffområdet. En rätt så ren Mikkelsen tryckte till på volley, men lyckades inte hålla nere avslutet. Sedan kom Djurgården till anfall, efter ett snabbt inkast där Mads Fenger blev liggande, Victor Edvardsen fick till ett inlägg som rann igenom Hammarbys straffområde, men där ingen från hans egna lag nådde fram. Efter en kvart spelad tvingades Fenger och kort därefter även Djukanović till byte och laget behövde strukturera om. Shaquille Pinas flyttades in som mittback.

Ledningsmålet kom sedan i den 34:e minuten efter en handssituation, orsakad av Marcus Danielsson, när Adi Nalić försökt ta sig förbi i straffområdet men Danielsson styrt ut bollen över kortlinjen med handen. Mohammed Al-Hakim blåste straff till Hammarby som Nahir Besara tog hand om, Besara väntade ut Tommi Vaiho och slog in straffen till höger i målet.

Strax efteråt kom DIF:s Magnus Eriksson till skottläge som följd av ett snabbt anfall, ett lågt skott som Dovin fint kontrollerade. På tilläggstid i den första halvleken spelade Joel Nilsson vidare bollen till en löpande Nathaniel Adjei som skaffade sig en hörna. Det skulle även bli Adjei som Nahir Besara hittade i straffområdet och som på volley kunde sikta in bollen till vänster i målet. Hans första mål i Hammarby och Bajen gick in i pausvilan med en tvåmålsledning.

De blårandiga laddade om i paus och redan efter tre minuter tappade Bajen bollen på mittplan och Victor Edvardsen slog en djupledsboll till en löpande Oliver Berg. Han fick lite problem med avslutet när Oliver Dovin kom ut och täckte. Bollen passerade dock förbi, till Edvin Kurtulus som försökte rensa, dock utan lycka och bollen styrdes in i egen kasse. Men kort därefter, i den 55:e minuten spelade Tesfaldet Tekie ut bollen till Mikkelsen som i sin tur vek in från vänsterkanten och väggade sig fram med hjälp av Besara i straffområdet och tog sedan med sig bollen några steg till innan han sköt. Skottet nuddade Jesper Löfgren men var oavsett svårt för Vaiho att avverka och utökade den grönvita ledningen.

Inte långt efter fick Djurgården en hörna som skarvas av Marcus Danielson fram till inbytte Haris Radetinac. Det var trångt för Dovin, och hans försök till resning slutade hos motståndarna som nickade in matchens andra reducering. Efter lite stökiga slutminuter med mycket frisparkar skulle Bajen svara igen. I den 84:e matchminuten slog Shaquille Pinas en lång djupledsboll från eget straffområde till Jusef Erabi som kom loss, för andra gången på kort tid, rundade Tommi Vahio, som rev ner honom och Al-Hakim blåste för matchens andra straff. Besara tog hand om även denna och chippade in den, efter att återigen ha väntat in Vahio, till 4-2.

Bara tre minuter senare och efter att DIF pressat hårt för ett reduceringsmål, går Besard Sabovic mot Fredrik Hammar och faller, domaren blåste för den tredje straffen i matchen och Marcus Danielsson reducerade till 4-3. Men trots slutminuterna drog Bajen det längsta strået och gick segrande ur dagens match.