Akademilagen vann, HTFF föll – här är tränarnas syn på matcherna

Av Mattias Jansson, Publicerat för 9 månader sedan.

Vid sidan av A-lagens hemmamatcher, så lirade de äldsta talangerna på Hammarby IP den gångna helgen. HTFF inledde på fredagskvällen, då Ettan Norra-sjuan föll mot kvalplacerade Stocksund med 0-1. På söndagen kunde ett A-stärkt F19-lag ta ett stort kliv mot slutspel via 5-0 mot KIF Örebro, innan P19 fortsatte att gå på i ullstrumporna – 3-1 mot femman Häcken innebar befäst tredjeplats med visst slagläge inför slutomgångarna. Respektive huvudtränare berättar mer nedan.

Fredrik Samuelsson om 0-1 mot IFK Stocksund

– En match som spelades i ett högt tempo, mellan två lag med samma ambitioner; att pressa motståndarna tidigt samt kontrollera bollinnehavet. Vi hade ett visst övertag under första halvlek, mycket tack vare ett bra försvarsspel där vi vann bollen i gynnsamma positioner ett flertal gånger. Tyvärr saknade vi tillräckligt med kvalitet när vi skulle straffa Stocksund efter dessa bollvinster och därmed var det likaläge i halvtid.

– Vi startade andra halvlek sämre och tvingades försvara oss lägre i inledningen. Efter en kvart slarvade vi i speluppbyggnaden och släppte in ett mål som kändes väldigt onödigt. Resten av matchen var en hafsig historia från vår sida. Vi tappade successivt i vår höga press, mycket på grund av att vi var slarviga med bollen och därmed fick springa mer än nödvändigt. Likaså hade vi för långa spelavstånd och det fick till följd att vi sällan kunde kombinera oss framåt i banan med kontroll. Dock jobbade vi oss igenom matchen helt okej och skapade en del lägen för kvittering, men utan att kunna spräcka nollan.

Klicka för matchfakta och tabell.

Pierre Fondin om 5-0 mot KIF

– En viktig match för både oss och KIF Örebro i kampen om att sluta topp fyra, vilket skulle innebära slutspelsplats. Till matchen så hade vi flera damlagsspelare tillgängliga, som kunde spetsa vår redan starka trupp. I matchen startar vi starkt och släpper inte greppet vid något tillfälle. Vi har tidigt flera goda målchanser för att ta ledningen, men det dröjer en bra bit in i halvleken innan första målet faller. Efter det lyckas vi göra ytterligare två till innan halvleken är slut.

– I andra fortsätter vi att diktera matchen och vi kan göra ytterligare två mål. Den senaste tiden har vi haft svårt att stänga till helt bakåt, vilket vi lyckades med i dag – det tar vi med oss framåt. Vi bättrade ju också på den målskillnad som kan bli viktig inför de två sista matcherna, när slutspelsplatserna ska fördelas. Glädjande i helgen var också att F17-laget avancerade i SM-slutspelet via 5-0 mot IFK Norrköping. Vi har använt ganska många F17-spelare under året och hjälper varandra att nå framgång och bra resultat.

Amin Faily om 3-1 mot Häcken

– Vi tar emot ett Häcken som är formstarkast i serien med 25 poäng på sina nio senaste matcher, så vi visste på förhand att det skulle bli en tuff uppgift. Vi börjar matchen aggressivt med ett högt försvarsspel som resulterar i mycket bollvinster, medan Häcken aldrig får ro att spela sig ur egen planhalva. Efter 20 minuter tar vi rättvist ledningen genom Albin Rickborg och i minut 33 gör Adam Akimey 2-0. Häcken får efter detta äga mycket boll, men vi ligger rätt i våra positioner så det blir mest spel framför oss, där vi är närmare 3-0 i vårt omställningsspel än de en reducering.

– I halvlek pratar vi om fokus; 45 minuter kvar, matchen är inte slut och de kommer försöka vara rakare då de inte fått ut något av att försöka spela igenom oss. Att vi ska vara beredda på den ändringen. Vi ville också våga ha längre anfall i vår speluppbyggnad, då vi leder och de måste fram kommer det att skapa frustration hos dem. Andra halvlek hinner dock knappt börja innan Häcken reducerar till 2-1 på att vi står och halvsover i vårt markeringsspel. Men vi kopplar på igen, stänger igen butiken och i minut 67 punkterar kapten Oscar Fayli matchen med ett vackert nickmål, efter en perfekt slagen hörna av Oscar Steinke.

– Jag är väldigt nöjd med prestationen från killarna, som visade prov på stor mognad när de accepterar matchbilden och anpassar sig till den. I den här matchen var vi lite rakare, för det var så vi kunde såra Häcken mest. Det finns inget scenario som vi inte bemästrar och det är detta lags största styrka – vi kan spela på så många olika sätt och är bra i alla.