Bajen gjorde jobbet i Norrlands inland

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 år sedan.

Det stod tidigt klart att Hammarby inte skulle mäkta med att jaga in 17 mål på Häcken. Därmed blev det en ”vad som krävdes”-insats borta mot Ytterhogdal, på Ånge IP där första halvlek rycktes isär av ett strömavbrott. Astrit Selmani blev tremålsskytt i 6-1-segern där Joel Nilsson spräckte nollan. Richard Magyar nätade via en frisparksvariant och Mayckel Lahdo på straff. Det står alltså klart att seger i gruppfinalen och finalreprisen krävs för en kvartsfinalplats.

Bajen gjorde ett par förändringar jämfört med den inledande 2-1-vinsten mot Falkenberg. Davor Blažević återfanns mellan stolparna, Nahir Besara på innermittfältet och Joel Nilsson på högerflanken. Då planen på Svedjevallen, där Hammarby vann med 5-1 för 19 upplagor av Svenska Cupen sedan, är obrukbar så här års användes idrottsplatsen i Ånge åtta mil nordost om hemmaklubbens adress. Där stod Ytterhogdal, som gått över till en fembackslinje efter 0-13-stjärnsmällen mot Häcken, upp desto bättre mot de grönvita.

HIF gjorde sig heller ingen jättebrådska, utan trillade tålmodigt runt och letade efter luckor för ett ofrånkomligt ledningsmål. Det kom också tolv minuter in, när Jeppe Andersen lyfte ut bollen på Mohanad Jeahzes vänsterkant. Nilsson höll sig vältajmat framme på det fina inlägget och nickade ner bollen tillbaka lågt vid första stolpen. Tre minuter därpå höll samarbetet på att resultera igen, men den här gången höftade Nilsson mindre distinkt bollen mot mål, lågt i målvakten Jonne Uronens andra stolpe. Jeahze joggade över för att ta hand om det som blev en högerhörna, men just då YIK lyckats rensa undan bollen ur boxen slocknade strålkastarna.

Matchen genomfördes i något som ändå var helt okej yttre förutsättningar; en minusgrad hade kunnat vara betydligt värre i Norrlands snötäckta inland, men andra faktorer skulle alltså spela Ånge IP ett spratt. Efter att man bytt säkringarna på anläggningen kunde lagen, efter 20-talet minuter, återvända ut på planen och fortsätta tillställningen. Med halvtimmen spelad utökade Bajen till 2-0. Darijan Bojanics vänsterhörna möttes av såväl Richard Magyar som Astrit Selmani i första ytan, och den sistnämnde var sist på bollen.

I samma veva ersattes Simon Sandberg efter en känning av Ben Engdahl, som sånär svarade för en målgivande passning med tio minuter till paus. Selmani fick tag i det halvhöga uppspelet och nöp till, men träffade stolpen. Mayckel Lahdo kunde också ha nätat halvannan minut senare, då han tog emot en cross nära mål och kanske trodde att offsideflaggan skulle komma upp. Det gick hursomhelst inte snabbt nog och målvakten hann ut. Bommade gjorde också Besara, från nära håll efter ett Nilsson-inspel. Hammarby skulle ändå få dit trean, minuten innan vilan. Jeahze slog en kantfrispark från vänster kort, in till Bojanic, som på ett tillslag fördelade vidare mot bortre delen av boxen. Dit hade Magyar tagit sig, och ett säkert näravslut innebar 3-0.

Till andra halvlek fick Magyar och Jeahze avlösning av Bjørn Paulsen och Jusef Erabi. Engdahl bytte därmed till vänsterbackssidan medan Nilsson klev ner ett snäpp i planen. De andra 45 skulle bli en bekväm transportsträcka, då Nilssons inlägg ämnat för Besara fastnade på en hemmaarm. Selmani tog hand om straffen och väntade ut Uronen.

Ytterhogdal hade dittills knappt varit över mittlinjen med bollen i behåll, men fick till en faktiskt klockren omställning i högerkorridoren, halvannan minut efter Bajens fjärde mål. Santeri Surkka, som tränare Sebastian Bowles tagit med sig från Finland, kunde placera dit 1-4. Som av en händelse finns de bådas fotbollsbakgrund i Haka som ju slog ut Hammarby ur Cupvinnarcupen 1983. Värre än så spökade inte det förflutna denna långa söndag, även om de över 500 tillresta grönvita sjöng lakoniskt och länge om Freddy och Nathan. Tio minuter efter reduceringen tog Selmani emot Andersens lyftning i vänsterläge, och oavsett om han sökte Erabi eller den bortre stolproten där bollen smet in, så bar bollträffen med höger bredsida frukt – återställd ordning och fyramålsledning.

Williot Swedberg byttes in på mittfältet varpå Besara klev upp på topp, och Alper Demirol kom också in i spel – tävlingsdebut för 19-åringen från Glömsta. Hammarby fick med knappa tio minuter kvar fram också en sjätte balja. Efter en sedvanligt kirurgisk boll mellan mittback och ytterback från Bojanic, som Lahdo fångade upp, vreds och vändes det så pass på försvararna att fällningen inte gick att undvika. Mayckel tog själv hand om straffen, som slogs stensäkert vid högra stolpen. Lägen fanns för betydligt mer, matchen igenom, men Bajen sparade förhoppningsvis både skärpa och beslutsamhet till kommande söndag.

Köp biljett till Hammarby-Häcken på denna länk!

Arkivfoto: Henric Wauge