Blytung slutminut avslutade säsongen

Av Mattias Jansson, Publicerat för 3 år sedan.

I ett dimmigt Örebro avslutades den allsvenska säsongen 2020 för Hammarbys del. Uppförsbacken efter hemmalagets 1-0-mål med kvarten spelad blev än brantare när Richard Magyar, knappa halvtimmen in, fick syna sitt andra gula kort och lämna planen. Bajen gjorde ett skapligt försök med tio man och Gustav Ludwigson ordnade 1-1 halvvägs in i andra halvlek. Men i sista ordinarie minuten kunde ÖSK avgöra. HIF slutar därmed åtta.

Medan det stod mer på spel i andra allsvenska slutomgångsmatcher gällde det för Örebro och Hammarby mest äran. ÖSK ville lämna sin sedvanliga niondeplacering medan Bajen ställde upp i en mörk- och ljusgrönspäckad dräkt, skapad som reservställ i Europa League där striktare regler gäller för konventionellt randiga tröjor. I dag pryddes den av ett ”Tack!” istället för spelarnamn, som en hyllning till de supportrar som valt att stå kvar vid sina säsongskort detta pandemiår.

Mellan stolparna gjorde 18-årige Oliver Dovin allsvensk debut, efter att ha kommit till klubben från Enskede IK som tolvåring. U-landslagsmålvakten hamnade i hetluften omgående – efter ett bolltapp kunde Romain Gall friställa Agon Mehmeti. Skåningens avslut med yttersidan blev visserligen inte helt distinkt, men Dovin stod rätt och fick alltså inleda med en frilägesräddning.

Med tolv minuter spelade påbörjades en femminutersperiod som skulle komma att bli ödesdiger för Bajen. Först gav sig Rickard Magyar in i en satsning på mittplan mot Mehmeti, som domarteamet bedömde som så brysk att det gula kortet delades ut. Sedan, när Hammarby väl tog sig fram i ett snabbt anfall där Abbe Khalili via Jeppe Andersen fann Alexander Kačaniklić, så smet hans avslut från halvmånen just utanför Oscar Janssons vänsterstolpe. Och slutligen kunde Örebro, efter att Dovin boxat undan Nahir Besaras vänsterhörna, ta ledningen sedan hörnläggaren fått bollen åter – och med sitt inlägg hittat Heerenveen-lånade mittbacken Andreas Skovgaard som nickade tillbaka invid första stolpen.

Mitt i halvleken fick Örebro fram ytterligare möjligheter – först räddade Dovin då Gall direktavslutat i vasst läge, och sedan svarade han för en riktigt vass parad med näven då David Seger forsat fram till höger. Strax därpå var Dovins uppspel mot Magyar dock väl snålt, och mittbacken kördes tufft men sjysst över av Gall. Fyra mot två-läget slarvade de svartvita bort, men Magyar blev omtöcknad och såg inte ut att tänka riktigt klart då han släppts in i spel, och gjorde omkull Deniz Hümmet. Det andra gula kortet drogs upp. Andersen fick göra ett kortare vikariat som mittback innan Mads Fenger ersatte Kačaniklić.

1-0 hade kunnat vara mer i paus. Dovin fick sträcka ut ordentligt nere vid sin högerstolpe efter Hümmets avslut, och efter att kreative Aimar Sher spelat väl vågat på egen planhalva var Seger nära att hitta med spelare med ett inspel som skar genom målområdet. Å andra sidan hade Bajen, med lite flyt, kunnat tilldömas straff just före vilan. Gustav Ludwigson tråcklade sig då förbi flera hemmaförsvarare till vänster, och inspelet såg ut att ta på Skovgaards arm mitt i boxen. Domarteamet såg dock annorlunda än HIF-spelarna på situationen.

Som i Varberg häromveckan, då Mohanad Jeahze ju också drog på sig två tidiga kort, gjorde decimerade Hammarby ett bra försök i andra halvlek. Och i Örebro borde insatsen ha räckt till poäng. En tidig frispark ordnade Sher åt Abbe efter att ha gjorts ner av Nordin Gerzic, där lyftningen dock boxades av Jansson. Första vassa kvitteringschansen fick vi se i 52:a minuten och även den låg Abbe bakom, här med en påpasslig och hög djupledsboll ämnad för Jeahze, som skar in i straffområdet och tvingade Jansson till en benparad.

Halvtimmen in hade visserligen ÖSK en offsideboll i nät, då Mehmeti rakat in en retur. Men när 1-1 väl kom, i 68:e, var det fullt logiskt. Och målet föregicks också av ett jätteläge där Ludwigson sånär fann påfyllande Andersen framför mål, men en försvarare hann emellan. Kvitteringen var vacker – bollen gick på ett tillslag från högersidan om straffområdet och in i detsamma, efter samspel mellan bland andra Sher och Andersen. Dansken såg Ludwigson i avslutsläge och det låga skottet smet in i bortre burgaveln.

Bajen gick spelmässigt för tre poäng i lika hög grad som närkingarna. Lagen utbytte möjligheter – i 73:e svarade Dovin för en stark räddning då Besara drog till från sin favorityta och fem minuter därpå kom den stora chansen för ett grönvitt segermål. Abbe tog emot bollen centralt och väntade in Ludwigsons löpning till höger, innan han chippade bollen dit, över Kevin Wright. Men den här gången fick 1-1-skytten sämre träff på sitt avslut ur liknande läge och bollen gick utanför bortre stolpen.

ÖSK hade å sin sida en ribbträff genom Gall, efter en omställning och ett av många samarbeten med Hümmet, med sju minuter kvar av ordinarie tid. Och i slutminuten skapades hörnan som skulle resultera. Det var inbytte Kalle Björklund som starkt brutit över kortlinjen efter att ett pressat Besara-inlägg skapat trångmål för Dovin. Och vid nästa lyftning blev det alltför trångt i luftrummet. Erik Björndahl kom upp högt och Dovin kunde inte hålla emot. Det var sedan nära att Bajen hann ta sig tillbaka ännu en gång, efter en Abbe-frispark där Ludwigsons nick tvingat fram en retur, men Jeahzes försök att sätta bollen i nättaket från snäv vinkel bommade. Säsongsavslutningen slutade därmed i moll.