toggle menu

ANNONS

Brokigt Bajen kryssade i Spanien

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

På en anläggning en bit upp i de andalusiska bergen från Marbella, där vinden emellanåt påverkade spelet men där gräsmattan i gengäld var förträfflig, ställdes två i vardera halvlek nästan helt nykomponerade Hammarby-elvor mot Real Balompédica Linense från den spanska tredjedivisionen. Matchen, som efter sega 45 minuter fick lite bättre fart efter paus, blev jämn och oavgjord med varsitt mål då runt 20 minuter återstod.

 

Startelvan för första halvlek finns här, och elvan för de andra 45 minuterna här.

 

Som man kunde förvänta sig av en sådan här tillställning på ett novemberläger, så ställde Hammarby upp med en nykomponerad startelva mot tredjeligans Real Balompédica Linense från Gibraltar-gränsande staden La Línea – för närvarande sjuttondeplacerat i sin divisionsgrupp. Flertalet spelare från årets HTFF-stomme tog plats bland de som inledde matchen – Ludvig Svanberg bredvid Mads Fenger i mittlåset, Fredrik Hammar ihop med Loret Sadiku och Pavle Vagic på innermittfältet samt Montander Madjed som högerytter med Loué Bayéré Junior innanför sig och Gustav Ludwigson på andra flanken.

 

I matcher av denna typ brukar det ju kunna bli ryckigare och händelsefattigare i andra halvlek, då många byten görs. Här var fallet det rakt motsatta. Länge var det enda noterbara som hänt i matchen att Vagic halvvägs mot paus trampades på foten av João Pedro då han avvärjde i egen box. De svartvitrandiga spanjorerna, med ett lika brokigt manskap som om man vore ett klubblag baserat på andra sidan den brittiska gränsen mot apornas klippa, hade kanske oväntat mycket boll vilket det stereotypt nog passningsskickliga gänget trivdes utmärkt med.

 

Det var också ”Balona” som kom till första riktiga avslutet, halvtimmen in, då ett optimistiskt men välpressat distansförsök styrdes till vänsterhörna av Davor Blažević. Hammarbys första möjlighet hade Madjed, efter passning från Hammar, men det var bättre tryck än riktning i det låga skottet som Ángel de la Calzada Ramos i spanjackernas bur kunde mota. Tvärtom var fallet då Pedro sattes i läge med ett kort högerinspel strax innan vilan – brassen försökte sätta bollen till vänster om Davor, men fick inte fart på skottet som limmades.

 

I andra halvlek var det som nämnt desto mer händelserikt. Hemmalaget bytte ett antal pjäser och hos Hammarby var bara Hammar, Blažević och Nathaniel Adjei kvar på planen. Vi fick därmed se Jusef Erabi på topp, Joel Nilsson på hans högra sida och efterlängtat comebackande Richard Magyar ihop med Shaquille Pinas där bak. Några nya namn i A-lagssammanhang var vänsterbacken Noah Åstrand John som varit i Cagliaris organisation en vända men nu är åter i Bajens ”U23” samt ett mittfält med kamerunske Saidou Alioum, nyligen värvade nigerern Amadou Sabo och reslige Melvin Bajrović.

 

Kvarten in i halvleken tog sig spanjorerna till ett läge. Nabil Fekir, tillhörande Real Betis precis som Yassin men utlånad och till skillnad från storebrorsan inte fransk landslagsstjärna, fick se sitt skott täckas av Adjei. Och är det inte det ena så är det… det andra; Magyar hade någon tiondels sekund tidigare bromsat motståndarens fart men då fått en smäll mot handen – som kyldes ner och lindades.

 

Med 20 minuter kvar av ordinarie tid bröt Hammarby dödläget, om än med viss hjälp. Anfallet som bar frukt var vackert – Bajrović vann bollen kring mittlinjen varpå Alioum tog vid och starkt höll undan två svartvita innan han fann Sabo centralt på offensiv planhalva. Sabo tog sig förbi första bevakningen och hittade Nilsson med en stickare mellan ytter- och innerback. Inspelet på ett tillslag var tydligt ämnat för Erabi som tvivelsutan hade satt dit bollen, om mittbacken Fran Morante inte försökt bryta – och istället skickat lädret i egen bur.

 

Ledningen skulle dock bli kortvarig för de helgröna. Blažević stod emot med en vass fotparad då Toni García, som varit med och pressat AIK i Europa League-kvalet då han lirade för Europa FC, nöp till direkt på ett högerinspel. Men strax därpå, fyra minuter efter Bajens mål, fick Hammar olyckligt bollen på överarmen till höger utanför eget straffområde. Antonio Romero tog hand om frisparken och fick till en läbbig bollbana som förpassade kulan mot bortre burgaveln, och Davor var inte nära att hinna dit.

 

1-1 stod sig speltiden ut, efter en slutkvart där enda egentliga läget var Adjeis nick väl nära målvakten sedan Nilsson svarat för lyftningen in i boxen. Från eftermiddagens tillställning är väl det man främst tar med sig, i vanlig lägerordning, rätt antal matchminuter i benen. Glädjande var också att Magyar – som alltså kunde spela vidare handskavanken till trots – genomförde den planerade andra halvleken, där en kvicktänkt och bollskicklig Sabo också utmärkte sig på mitten.

 

Kommande matcher i Andalusien spelas alltså på söndag och på torsdag. Vi återkommer med info.

 

 

Arkivfoto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS