Ett slut att glömma efter 210 minnesvärda minuter

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 år sedan.

Det var något i luften. Inte bara i kväll, utan hela den vecka som gått sedan den starka bortaprestationen och de snöpliga slutminuterna i Basel. På läktaren var stämningen kompakt långt innan avspark och därefter svarade Hammarby med en ännu bättre laginsats i höstregnet. Det var oerhört nära att bära hela vägen, men schweizarna var bättre i straffavgörandet och slapp undan vad som rent krasst hade varit ett fiasko. Bajen har en hel del att ta med sig från det Conference League-äventyr som nu är till ända.

Hammarbys omedelbara matchupptakt var bra, men Basel hade kunnat göra ställningen 1-4 totalt fyra minuter in. Nice-lånet Andy Pelmard fann Inter-lånet Sebastiano Esposito i djupled, och friläget från vänster liknade möjligheten Astrit Selmani hade till en kvittering på St. Jakob-Park. Även här var det som att avslutaren överraskades något av att offsideflaggan inte kom upp, och också här kom målvakten ut snabbt för en stark räddning – ett skönt första ingripande för David Ousted.

Det skotska domarteamet skulle få utstå en visselorkan från Bajen-publiken då första halvlek blåstes av, men med reprisfacit i hand fick de nog besluten missnöjet gällde rätt. Det hade dock knappast varit fel i sak att visa Taulant Xhaka ett rött kort istället för ett gult, då den Basel-födde albanske landslagsmittfältaren bryskt kapade startöverraskningen Williot Swedberg, men att det då blott spelats sju minuter spelade nog in.

Ytterligare fyra minuter in i drabbningen tog sig Hammarby till en första reduceringschans, då 1-0 för kvällen var decimetern borta. Astrit Selmani pressade åt sig bollen framför offensivt straffområde och samarbetade med Gustav Ludwigson, innan han fick på ett hårt avslut längs den regnvåta mattan – i utsidan av österrikiske landslagskeepern Heinz Lindners vänsterstolpe. 20 minuter in gav ytterligare en bra pressekvens högerhörna. Mohanad Jeahze slog den kort till Darijan Bojanic, fick tillbaka bollen och slog ett fint inlägg mot bortre ytan. Jón Gudni Fjóluson kom upp bra i luftrummet, men trängdes denna gång undan.

Esposito och Pajtim Kasami hade visserligen sina lägen för 0-1, när schweizarna väl lyckades spela sig ur den grönvita pressen, men en pausledning för Hammarby hade inte varit orimlig – varken sett till helheten eller slutkvarten innan vilan. 32 respektive 39 minuter in kom de där domsluten som upprörde, men assisterande domarens flagga kom upp korrekt mot Jeahze samtidigt som dennes inspel togs emot i boxen av Selmani. Och skottarna menade nog att Swedberg, som ju framgångsrikt ordnat straffar under sommaren, var väl intresserad av kontakten som fick honom på fall. Motläggsbollen fångade Bjørn Paulsen upp till höger, men han bommade försöket att vinkla skottet i bortre klykan. Strax innan halvtid fick Swedberg också på en nick från nära håll efter hörna, men rakt på Lindner – 0-0 inför andra.

Therese Back

Två minuter in i andra kom Ludwigson in sent mot sin försvarare i offensivt straffområde, men visslan uteblev och istället fick Vladimir Rodić domslutet med sig i nästa sekvens. Bojanic lyfte in bollen från centralt läge mitt på offensiv planhalva, och till vänster i straffområdet vann Paulsen sin luftduell. Närmsta Basel-försvarare försökte nicka undan, men fick inte träff, och den här gången fick man inte stopp på Fjóluson i boxen – islänningen forcerade dit 1-0 och nu var det definitivt match i dubbelmötet.

Från läktarplats pumpades det förstås på än mer – och utjämningen lät inte vänta på sig mer än sex minuter. Mellan målen svarade både Mads Fenger och Jehze för nödvändiga, starka ingripanden bakåt, men särskilt sett över både borta- och hemmamötet var ”2-0-kvitteringen” långt ifrån oförtjänt. Just de båda nämnda försvararna förarbetade – och sedan svarade mittbacken Fjóluson för sin andra balja, när han fick bra träff på ett halvdistansavslut som ändrade riktning något på bortaben.

När vi ser tillbaka på säsongens andra 120-minutare, som skulle sluta på motsatt vis jämfört med cupfinalen som tog Bajen till detta playoff-slagläge, så finns ju straffarna och den tappade förlängningsledningen på näthinnan. Men det var inte helt långt ifrån att Hammarby skulle ha fått dit även trean efter de snabba målen. Halvvägs in i halvleken kom de grönvita till det vassaste läget, efter Bojanics utsökta crossboll från vänster till höger och Rodić. Ett lika vasst agerande från ytterbacken, med mottagningen och ett precist inlägg, satte Ludwigson i nickläge i främre ytan. Han såg ut att möta bollen perfekt med pannan och gick tydligt för första burgaveln – men bommade.

Samtidigt hade också Basel lägen att avgöra inom ordinarie tid. Särskilt efter att Hammarby fått lov att i 77:e byta ut tröttkörda Swedberg och Abbe Khalili, som båda gjort det bra centralt. Paulsen klev fram ur mittlåset där inbytte Aziz Ouattara Mohammed tog plats, medan Akinkunmi Amoos blev lite mer sittande än vanligt då han äntrat planen. HIF blev alltmer låga och Matias Palacios var rätt så nära att få till rätt böj på sin frispark. Och framför allt fick Raoul Petretta, i 88:e minuten, obehagligt gott om tid att sikta in sig från sju-åtta meter – men Rodić lyckades rädda bollen på dess väg mot nättaket, och tog därmed Bajen och matchen till förlängning.

Bildbyrån

Aziz flyttade upp centralt på mittfältet och Paulsen återgick till mittbackspositionen när första förlängningskvarten sparkades igång. Och de grönvita återtog greppet om händelserna, frampiskade av de alldeles för få, 7855, runt om. Och laget skapade tillräckligt för att ta en sammanlagd ledning – 3-0-målet kom inte på extratidens första läge. Dessförinnan hade Selmani haft ett nickläge där han var påpasslig sedan Ludwigson inte fått träff på sin halvvolley, men inte lyckades få ner avslutet under ribban. Och vid ännu en av de många frisparkar Hammarby vann nådde Aziz högst, dock även han utan att få bollen på mål med pannan. Men i 101:a minuten satt den alltså – Jeahze tog sig in mot straffområdet och bollen studade till Amoo i dess utkant. Nigerianen spelade kort till höger, där Selmani förlängde in förbi keepern. Aziz fanns på plats och på rätt sida, och rakade dit målet som fullbordade vändningen.

Selmani ersattes strax innan förlängningens korta paus av Paulinho, som i första kvartens slutsekunder fick Palacios så pass ur balans att huvuddomaren själv fick hålla i honom med båda armarna långt efter avblåsningen. Argentinaren slapp dock ändå gult, en smått surrealistisk scen när det gäller domslut på svensk mark. Odiskutabel var däremot straffen som Aziz tvingades orsaka i 108:e, efter flera blåröda avslutsförsök där Ousted och fläkande utespelare såg ut att kunna stå emot. Men till slut fick Afimico Pululu tag i bollen, och Aziz drog ner angolanen. Därmed fick Arthur Cabral, den eftertraktade brassen som Hammarby hållit under betydligt bättre uppsikt än nere i Schweiz, kliva in i handlingen – och han gjorde inget misstag från elva meter heller i kväll.

Det är ofta små marginaler i elitidrott, vilket den äntligen skadecomebackande Paulinho fick erfara i upplösningen. Med 115 minuter på uret var han nära, nära att kröna ett bra inhopp med att bli matchvinnare och playoffhjälte. Amoo for fram centralt och släppte bollen vidare perfekt, och Paulinho fick sitt avslut förbi Lindner. Men då dök Schweiz EM-mittback Eray Cömert upp och räddade sitt lag till ett straffavgörande. Det kan vi hoppa över att redogöra i detalj för – Simon Sandbergs rökare ribba in gjorde att det levde i fem straffomgångar, men Cabral fick sedan sista ordet. I övrigt var nog Bajen bättre sett över 210 minuters fotboll, mot Basel som ju är rankat som 30:e bästa i Europa, och den bedriften är väl ett destillat av vad klubben kan ta med sig framöver efter Conference League-äventyret.