toggle menu

F19: Redo för premiär efter brons på "Mallis" – "Väldigt bra för oss"

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

Hammarbys F19-lag har stommen kvar från förra året och till 2023 års säsong har uppladdningen varit av det mer inspirerande slaget, då det blev en tredjeplacering i Mallorca International Football Cup. Bajen fick ta sig an lag som Real Betis, Benfica och Atlético Madrid vilket gav såväl sparring av en kvalitet som man inte hittar på hemmaplan, som nya perspektiv. På söndag tar sig HIF an Sundsvalls DFF på bortaplan i den första grundserieomgången. Här är huvudtränare Pierre Fondins tankar.

 

 

Hur var det att lira turnering nere i Spanien inför seriestarten, Pierre?
– Mallorca-turningen hade som helhet ett superbra upplägg. Arrangörerna löste allt väldigt bra med fina förutsättningar och bra matchschema. Vi har bott bra och fått ihop laget ännu bättre. Det var väldigt bra för oss att få göra något annat än att bara vara på Kanalplan.

 

– Matcherna var av lite blandad kvalitet; i tre matcher av matcherna ställdes vi mot svagt motstånd, men vi mötte också tre väldigt bra motståndarlag, det går inte att få tag i så bra motstånd i Sverige och det var väldigt nyttigt att få möta dem. I gruppspelet spelade vi mot Real Betis och Benfica, där vi gör två helt okej matcher. Båda lyckas pressa oss på ett sätt som vi kanske inte är vana med, att få pressen på oss så pass, och vi hade lite svårt i speluppbyggnaden att ta oss ur presssen. Vi lyckas ändå ta ledningen mot Betis och har 1-0 med fem minuter kvar, men släpper in ett mål på hörna vilket vi inte borde göra i och med att vi är fysiskt större än dem.

 

– Mot Benfica tar vi ledning, medan de gör 1-1 på hörna. Vi återtar ledningen och sedan sätter de en frispark i krysset och matchen slutar 2-2. I gruppspelet släppte vi således inte in något spelmål på de fyra matcherna, de andra två vann vi med stora siffror. Vi gjorde väldigt många mål, 16-0 och 20-0, vilket för all del alltid är roligt, men motståndet var väldigt svagt. Vi står i alla fall upp väldigt bra mot både Betis och Benfica och det är bra att spela lite annorlunda matcher mot vad vi är vana vid här hemma.

 

Och i semifinalen väntade Atlético Madrid?
– Ja, vi blev tvåa i gruppen efter Benfica som lyckades slå Betis och bli etta. Det innebar att vi ställdes mot Atlético som alltså vann sin grupp. Utifrån det man sett av dem kändes de som det klart bästa laget i turneringen och mycket riktigt gick de också och vann den sedan. Vi inleder med att spela lite lägre för att se hur matchbilden ska se ut och gör det helt okej, men är lite ovana vid att stå lägre eftersom vi sällan tränar på det. Även om vi gör det rätt så bra går vi in i paus med 0-1 och försöker växla upp lite i andra och sätta lite högre press. Därifrån lyckas vi först skapa en halvchans och sedan en hundraprocentig möjlighet, men vi får inte dit bollen och i anfallet efter jätteläget gör de 0-2 vilket innebär att uppförsbacken blir lite för stor. Vi försöker ändå hela vägen in och skapar ytterligare två-tre chanser, men lyckas inte i sista momenten. I slutändan vinner Atlético välförtjänt, men det var en väldigt bra match.

 

– I bronsmatchen mot Collerense är vi det bättre laget och kanske såväl lite mer motiverade som lite piggare. Vi dödar matchen fort genom att gå upp till 3-0 redan i matchinledningen, sedan slår vi av på takten men det rinner ändå iväg till 7-0. Skönt ändå att bli topp tre i en sådan turnering och som helhet var det alltså en väldigt bra upplevelse för oss som lag.

 

Idrottsfoto

 

På tal om laget. Emellanåt blir det ju lite av en U23-motsvarighet till U21-Allsvenskan i F19-serien, då flera överåriga spelare får delta, men det låter lite på dig som att vi kanske får se ett F19-lag än tidigare år?
– Ja, det beror visserligen lite på hur dam ser på det då de ju har möjlighet att skicka ner spelare främst till våra matcher hemmaplan, men de har ett ganska intensivt matchschema och kommer nog att hålla i sin trupp lite hårdare än i fjol vilket gör att det kanske blir mer F19-aktigt.

 

Hur är känslan annars inför SDFF borta på söndag?
– Vi tar steg hela tiden och har blivit mer sammansvetsade som lag. Alla förstår sina roller på ett ännu bättre sätt. Känslan är att vi ligger väldigt bra i fas och känner oss väldigt redo för seriepremiär nu.

 

För de som inte har koll på upplägget i Svenska Spel F19 Norra ser det ut som en väldigt kort grundserie…
– Ja, det är uppdelat geografiskt under våren där enkelmöten gäller. De fem bästa lagen i de norra och södra serierna slås därefter ihop till en nationell serie, för att få till ännu bättre matcher. I höstserien går sedan de fyra bästa till slutspel, där ettan ställs mot fyran och tvåan mot trean i semifinaler.

 

Har ni pratat något om resultatmässig målsättning?
– För vår del är det viktigt att vara topp fem nu i vår, för att få bra matcher under hela hösten där vi kan utvecklas genom bra drabbningar, så det är vår första målsättning. Sedan får vi se hur truppen ser ut efter sommaren, men vi har såklart en förhoppning om att kunna göra så bra resultat som möjligt i år.

 

Till sist, bör den som tar sig ner till Hammarby IP för att se er lira hålla ögonen på någon särskild spelare?
– Nja, vi har en slimmad trupp jämfört med förra året, 13 utespelare och två målvakter medan vi har en långtidsskada. Men i princip samtliga har gjort åtminstone en flicklandslagssamling, så om man har skaplig split vision som åskådare är det en bra idé att hålla koll på alla!

 

 

Första tillfället att se Bajen F19 i seriespel hemma på Södermalm erbjuds tisdagen den 25 april klockan 19.30, då det blir ett tidigt derby mot Djurgården. Följ gärna lagets Twitterkonto för tätare uppdateringar.

 

 

Foto överst: Henric Wauge

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS