toggle menu

Futsal: Lär känna de ideella matchdagskrafterna

Av Redaktionen, Publicerat för 3 år sedan.

Futsallaget är klara för semifinal i SFL-slutspelet efter att man tagit sig förbi Örebro FC i kvartsfinalen. Denna helg är det landslagssamling på Bosön, varför slutspelet pausas. Vi passar då på att titta lite djupare in i futsalens organisation och på det fina arbete som görs ideellt före, under och efter matcherna av alla funktionärer med hjärtat på rätt ställe.

 

 

 

Aylin Wallin, du har bäst koll på vad som behövs och vilka som gör det, kring våra hemmamatcher. Berätta mer!
– Som evenemangsansvarig tycker jag att det är viktigt att ge lite inblick i evenemangsarbetet som sker kring futsalens matcher och den organisation som utför arbetet kring våra hemmamatcher. Jag har själv aldrig jobbat för någon annan klubb, men jag kan ändå säga att jag inte tror att någon annan förening har supportrar som brinner för klubben och jobbar ideellt i den utsträckning som våra gör. Organisationen kring evenemangen bygger på eldsjälar som jobbar i flertalet av Hammarbys sektioner såsom bandy, handboll och dam- och herrfotboll.

 

– Arbetet bygger på Hammarbys värdegrund och den grönvita inramning som vi vill att våra evenemang ska ha. Det är en fantastisk grupp med jättefin gemenskap, vars största gemensamma nämnare är kärleken till Hammarby. Just nu är vi i en extraordinär situation där vi spelar utan publik, men evenemangsarbetet fortgår, om än i en lite annan form. Och i dagsläget får vi faktiskt lite utrymme att fila på planeringen inför nästa säsong. Förhoppningsvis kommer vi kunna ha publik på plats då. Våra funktionärer gör verkligen ett fantastiskt arbete kring våra matcher.

 

 

 

Jessica Rydell, du är matchdagsansvarig. Vad innebär det?
– Mitt ansvarsområde är väldigt brett och kan innefatta allt irån att se till så att kaffebryggare fungerar, inhandling av bland annat frukt och vatten till de båda lagen samt domare, och se till att de finns på plats. Allt måste fungera och jag är väl i det närmaste en ”alltiallo” som hjälper till där det behövs, men framför allt det som rör innerplanen. Samtidigt är det vår “klippa” Aylin som håller i alla de viktigaste trådarna och informerar oss andra om hur dagen kommer se ut.

 

– Än så länge så är jag rätt ny inom det här ansvarsområdet och jag håller på att fasas in med allt vad det kan innebära. Många av de som finns på plats har ju jobbat väldigt länge med det här och är väldigt erfarna och duktiga. Vi har alla olika ansvarsområden och under en matchdag vet alla vad de ska göra, och vi är ett väldigt sammansvetsat gäng där jobbet flyter på väldigt bra.

 

Du har fått blommor skickade till dig av en bortaspelare efter en match. Flera av hans lagkamrater tackade dig i sociala medier, där klubben till och med ut ett formellt tack. Vad handlade det om? 
– I höstas under en match så var det en spelare i motståndarlaget som skadade sig väldigt illa, så han behövde läkarvård. Vi alla som arbetade under matchen hjälptes åt på olika sätt, vilket man gör när en person är skadad – det är en naturlig reaktion. När de andra ringde efter en ambulans och hjälpte till med att hämta det han behövde, så satt jag hos honom och pratade med honom. Vi pratade om allt möjligt och trots att han hade väldigt ont så kunde vi även skratta lite också.

 

– Så det var därför han skickade blommorna till mig. En otroligt fin gest av honom. Det hade inte varit möjligt om vi inte hade samarbetat så som vi gjorde. Jag är stolt över att vara en del av Hammarby och att vi kan agera så här tillsammans när det behövs.

 

Ni jobbar ideellt hos flera av Bajens sektioner. Varför gör du detta?
– För mig betyder det otroligt mycket och det ger mig så mycket positiv energi. Det är mycket glädje, kärlek, spänning och vänskap – man blir helt enkelt glad. Det här får mig att samla energi och jag både kommer dit och går hem med ett leende.

 

Avslutningsvis, vilka är höjdpunkterna kring futsalen så här långt som du ser det?
– Det finns många bra futsalminnen, men ett av de starkaste var förra säsongens derby mot Djurgården. Matcherna spelades ju fortfarande med publik och det var fullsatt. Det var en mäktig känsla. Men självklart är ju det absoluta bästa minnet och känslan när Bajen vann SM-guldet förra året.

 

 

 

Kari Sinkkonen, du är säkerhetsansvarig och då även ansvarig för de publikvärdar som är på plats, vad innebär det?
– Det innebär att placera ut publikvärdarna på strategiska platser i hallen. Vi ska bland annat se till att inte få ner åskådare på planen, men även säkra och bemanna nödutgångar för hjälpa till att få ut åskådarna och personal vid akuta händelser. Publikvärd är kanske inte rätt namn, snarare så sysslar vi med publikservice.

 

Hur påverkar det arbetet vid matchdag när det inte är publik?
– Nu under pandemin så är det lite andra uppgifter, då har vi kontroll på att inga obehöriga kommer in på anläggningen förutom personal, spelare, domare och eventuell media. Fortfarande gäller det att snabbt bemanna nödutgångarna vid akuta oförutsedda händelser.

 

Hur kommer det sig att du jobbar ideellt för Bajen?
– Jag har varit vanlig supporter i många år och älskar klubben Hammarby. Efter dfotbollsguldet 2001 bestämde jag mig för att hjälpa till när fotbollen sökte publikvärdar. Jag jobbar just nu med herr- och damfotbollen, bandyn och futsalen. Tidigare har jag även jobbat med handboll, ishockey och speedway i Hammarbys färger. Jag kände att jag vill vara med även i futsal och hjälpa till då jag gillar sporten, den är teknisk, snabb och spelet är tufft. Dessutom träffar man många likasinnade och trevliga kollegor som vill stötta Hammarby och har samma intresse för klubben.

 

Till sist, vilket är ditt bästa futsalminne?
– Det måste vara SM-guldet 2020, men jag minns även med glädje när man satt uppe på natten och tittade då vi vann inofficiella VM i Kina 2019 och slog Mexiko i finalen.

 

 

Foto: hammarbyfotboll.se

ANNONSER

Comments

comments