Inför premiären – fyra tidigare möten med nykomlingen

Av Love Gustafsson, Publicerat för 8 år sedan.

Hammarby inleder som bekant sin andra säsong i Allsvenskan sedan återkomsten mot nykomlingen Östersunds FK. Fyra gånger tidigare har lagen mötts i seriesammanhang, och med tre dagar kvar till det femte är det på sin plats med en liten återblick.

Östersunds FK har på en helt egen utstakad väg tagit sig upp i landets högsta serie på imponerande kort tid. Så sent som 2013 var Jämtlandslaget nykomling i Superettan, och mötte tidig sommar samma år Hammarby på hemmaplan. Hammarby, som då gjorde sin fjärde raka säsong i Superettan, förväntades i vanlig ordning att göra processen kort med det som sågs som en Superettangröngöling. Så såg också ut att ske när Sebastian Castro-Tello gav Bajen ledningen i den 13:e minuten. Spelmässigt stod sig dock Östersund väl i jämförelse med Hammarby, mycket väl till och med, och någon utökad ledning blev det inte. Istället kvitterade ÖFK i den 77:e minuten genom Rasmus Lindqvist, och 1-1 blev slutresultatet.

Någon månad efter bortamötet med Östersund flyttade Hammarby in i sitt nya hem. Hoppet om Allsvenskan levde, men fick ganska kort in på höstsäsongen begravas. När Östersund kom på besök var det sista matchen för säsongen, och Bajen skulle ändå avsluta hyfsat snyggt. Men det satt långt inne. Efter en kvart gav Jamie Hopcutt gästerna ledningen. Även om Nahir Besara utjämnade just före paus såg andra halvlek såg ut att bli mållös. Men – i den den näst sista matchminuten satte Mikael Rynell 2-1 och såg därmed till att Bajen rundade av året med en seger.

2014 skedde vårmötet lagen emellan återigen på Jämtkraft arena. Även denna gång hade Bajen svårt att ta initiativet från de passningsskickliga norrlänningarna. En mållös första halvlek avlöstes av en händelserik andra där först Jan Gunnar Solli stänkte in Bajens ledningsmål med att praktfullt disansskott. Kort därefter visades Michael Timisela ut, ytterligare en stund senare räddade Johannes Hopf en straff, men Östersund fick till sist utdelning av det numerära överläget och kvitterade med sex minuter kvar, målskytt även denna gång Jamie Hopcutt. Precis som året innan slutade alltså mötet i Östersund 1-1.

Till hösten kom ÖFK till Bajenland där den allsvenska vittringen äntligen var stark. Det grönvita spelet hade fått ordentlig fart, och den förlustfria sviten bara växte. Nu var det dags för årets näst sista hemmamatch, och hur det gick i det som skulle bli ett svängigt möte ser du nedan.

Lagen har ju mötts ytterligare en gång, och det tidigare i år i en träningsmatch på lägret i spanska Salou. Då blev det Östersundsseger med 2-0, så någon risk för underskattning av nykomlingen lär det inte bli.
Nu på måndag klockan 19 är det alltså dags premiär!