toggle menu

Klara Folkesson tillbaka i Bajen

Av Mattias Jansson, Publicerat för 4 månader sedan.

Klara Folkesson, som gjorde tio baljor för nykomlingen Uppsala i årets upplaga av OBOS Damallsvenskan, blir kvar i serien trots att laget åkte ur. Dessutom väntar en återkomst till Hammarby, klubben hon anslöt till från Jitex och hemorten Mölndal som 17-åring. Efter några brokiga och skadefyllda säsonger kom alltså genombrottet 2023. Nu kommer Folkesson alltså att vara med i den trupp som har en dubbel att försvara. Kontraktet är skrivet över två år.

 

Sportchef Johan Lager om värvningen:
– Klara är en spännande spelare med spetsegenskaper. Hon har varit hos oss tidigare och sedan jobbat hårt för att ta sig till Damallsvenskan igen. Vi är övertygade om att vi kan hjälpa henne utvecklas än mer i vår miljö och vi är glada över att Klara valt att komma till Hammarby!

 

Efter att som 16-åring ha svarat för 15 framträdanden i Division 1 norra Götaland med Jitex, så anslöt Klara Folkesson till Bajen inför 2017 års säsong. Det blev fyra allsvenska inhopp under året och ytterligare två under 2018, då hon lånades ut till Elitettan-laget Kungsbacka under hösten. Hammarby föll som bekant ur Damallsvenskan trots en skörd på 24 poäng och då Folkesson blev kvar till 2019 års omstart i Elitettan, så blev säsongen inte alls vad hon hoppats på. Efter att ha gjort 3-0-målet i premiärsegern mot BP, så var oturen framme i form av en korsbandsskada i maj.

 

Bildbyrån

 

När rehaben väl var avklarad, så blev fortsättningen av karriären brokig. Folkesson skrev på för Elitettan-laget Kvarnsveden, värvades på hösten av Djurgården och matchades med Sandvikens IF – innan hon lånades ut till cypriotiska Apollon Limassol där det bland annat blev Champions League-spel. Våren 2021 blev det en permanent flytt till Gästrikland och hos ”Rödvästarna” kom genombrottet sett till kontinuitet och målproduktion. Med ett facit om 36 mål på 40 matcher för SIF, och då klubben inte lyckades med en återkomst till Elitettan, så var en övergång uppåt i seriesystemet oundviklig inför 2023.

 

Det blev Uppsala som lyckades locka till sig anfallaren och nu fick även den damallsvenska publiken upp ögonen för hennes rivighet, styrka och målfarlighet. Folkesson blev elva i skytteligan med sina tio pytsar på 25 framträdanden och svarade med det för nära en tredjedel av lagets mål under året. Hon smällde bland annat dit de tre första målen i slutomgångens bortaseger mot Djurgården, som alltså inte räckte till för att sno kvalplatsen från BP. Nu kommer Klara alltså att fortsätta spela allsvenskt framöver – och med all respekt för tidigare klubbar, inklusive de Hammarby-upplagor hon tidigare funnits med i, så blir omgivningen en helt annan.

 

– Ända sen jag kom hit första gången har det varit väldigt speciellt. Det är en helt fantastisk klubb, så det känns superkul. Jag har bara bra minnen. Dels alla som jobbar kring klubben och de fantastiska fansen men också lagkamraterna som jag hade då. Jag är en fysisk spelare, stark i närkamper, snabb framåt med en ganska bra vänsterfot, säger Klara i en HTV-intervju som släpps senare under dagen.

 

Foto överst: G40 Studio/Johan Gustafsson

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS