ANNONS
Av Redaktionen, Publicerat för 2 år sedan.
För fem år sedan släppte Bajen Premium sina första produkter. Sedan dess har Hammarby samarbetat med partnern SP Office kring arbetet med Bajen Premium. Utvecklingen har varit mycket bra och står nu för en betydande del av klubbens royaltyintäkter. Hammarby är stolta och glada över det befintliga samarbetet och ser fram emot att fortsätta på den inslagna linjen och att ytterligare förädla den digitala plattformen och produktutbudet. Vi gjorde ett besök i Spånga för att känna Magnus Kerwander, som är ansvarig, lite på pulsen.
Första frågan kommer lite naturligt… varför Spånga?
– Haha, jag förstår frågan. Jag är uppvuxen i och har bott i Västerort hela mitt liv och tanken med Premium är ju i första hand en webshop/näthandel. Sen är jag inte jättesugen på att flytta företaget och lokalerna till andra sidan stan, med all trafik och så vidare. Jag har också övrig personal och verksamhet att ta hänsyn till. Vi hade också ett mindre utbud i Intersport-tältet förra året och det kommer vi sannolikt fortsätta med. Jag skulle också tro att vi i framtiden kommer synas mer på södra sidan i någon form.
Tillbaka till 2018, hur började allt?
– Oj, det var nog flera orsaker. Jag har sedan 80-talet då jag började gå på Bajen alltid gillat och varit intresserad av merch. Jag hade nästan alltid någon Bajenhalsduk eller tröja på mig under skoltiden, det kanske var extra viktigt då jag som sagt är uppvuxen i Västerort. Men främst beror det på att jag under många år tyckte utbudet av merch inte var optimalt. Då jag under nästan hela mitt vuxna liv jobbat med profil- och reklamprodukter, så gissade jag att mycket av det i vår bransch borde fungera som gåvor, presenter och komplement till det traditionella utbudet av souvenirer.
– Ytterligare en anledning var att Hammarby år efter år inte gick plus ekonomiskt på merch, vilket jag inte riktigt kunde förstå. Då är det fel någonstans i kedjan. Så jag presenterade en idé för kansliet i början av 2017, om att ta fram ett par produkter till försäljning. Efter en del tjat, (jag var ganska envis) så testade vi med ett erbjudande till partners och sponsorer med en loggad kabinväska. Jag tror vi sålde över 100 väskor på bara en dag och då fick Hammarby och jag bekräftat att mina tankar inte var helt galna. Så vi jobbade vidare med idéer kring fler liknande produkter och hur vi skulle nå ut till supportrar. Patrik Blomquist kom in i bilden under hösten 2017 och vi hade ett par möten, sedan gick det ganska snabbt vill jag minnas. 2018 blev det skarpt och officiellt.
Hur har responsen varit?
– Överlag tycker jag att vi får väldigt mycket kredd. Att sedan inte hela utbudet tilltalar alla har jag full förståelse för.
Spännande. Hur mycket säljer ni för, och blir det något över till Hammarby?
– Bajen Premium omsätter runt fem miljoner, och Bajen får en väldigt generös royalty. Jag får inte avslöja exakta siffror, men Hammarby får många fina slantar. Det jag också tycker är fint är att i princip varenda krona stannar i grönvita händer. De flesta inköp görs hos företag inom NWG group – Craft, Jobman, Orrefors, Cutter & Buck med flera – som är en av de största storsponsorerna till Bajen. Sedan går alltså en generös royalty till Hammarby och till sist en slant till oss som gör jobbet, och även är en hjärtesponsor sedan 25 år tillbaka.
Hur går processen till när ni tar fram en produkt?
– Man har alltid en massa olika produkter och idéer snurrandes i huvudet. Tyvärr är det sällan så enkelt som många tror. Det är inte ”bara” att ta fram en produkt, som alla tycker är skitsnygg, med bra pris och så vidare. Helst vill man ju designa och producera helt unika och egna grejer, som till exempel Bajen Forever-glasen, badbrallorna, pusslet eller klockan för att nämna några produkter. Men då krävs för det första stora volymer, och för det andra tid. I regel tar det sex till tolv månader. Det innebär också såklart ett större risktagande och det binder även kapital, och lager med mera.
– Därför blir det naturligtvis oftare så att vi försöker hitta en nice produkt i de kanaler vi har. Om vi till exempel bestämmer oss för en skärbräda, så försöker man såklart välja en riktigt snygg, till rätt pris, lagom stor för hantering och frakt. Givetvis försöker man förhandla pris för både produkt och märkning. Sedan funderar man på vilken märkmetod som blir bäst. Vilket motiv? Vanliga emblemet, eller skölden? Någon text kanske? Är jag osäker, så bollar jag med sortimentsgruppen som jag har. Sedan ska produkten fotas, helst av en riktig fotograf, gärna med någon aktuell spelare om det till exempel är ett klädesplagg. Till sist ska allt in på hemsidan med text, bild och beskrivning, och efter det hoppas man såklart att produkten flyger.
Ni har ju en hel del fina prylar, vilka har varit populärast? Och är det något som inte funkat?
– Oj vad svårt, det mesta säljs faktiskt ganska okej, men i toppen ligger nog snusdosan, solbrillorna, badshorts, Bajen Forever-glasen och skinnprodukterna. Under pandemin gick även ”Vi står kvar” ruggigt bra och jag minns att vi la väldigt mycket tid på designen av den loggan innan jag blev nöjd. Klockan måste jag nämna också, jäklar vad den såldes bra när den lanserades. Ännu en design jag är extra nöjd med. Får jag nämna golfprylar också, och bilmuggen?
– Bland det som inte funkat lika bra tänker jag nog främst på galgarna, som jag själv tycker är perfekta att ha i hallen. Det är nog den produkt jag själv trott skulle bli en given succé, men det blev ingen kioskvältare, även om de säljs då och då. Mobilskalen har heller inte sålt som vi hoppats, men det är knepigt med så många märken och modeller det finns.
Vilka är de största utmaningarna ni har?
– Det är flera såklart. Att få Bajen-Twitter nöjda är nog den svåraste, haha… Men ska jag vara seriös, så är det ta fram fler bra produkter, vilket är en större utmaning än många tror. Även om Premium har relativt fria händer, så ska det förankras med Hammarby. Det får inte krocka för mycket med Craft/Intersport som har avtalet med textil. Jag hade älskat att få ta fram mer kläder, men förstår situationen. Här är nog en utmaning för oss alla inom merch att hitta en tydligare linje mellan shoparna, samtidigt som vi samarbetar, men jag tror att supportrar ibland kan ha svårt att veta vem som säljer vad.
– En annan utmaning som vi har är att hitta bättre rutiner och lösningar för kundsupport som tar oss ganska mycket tid. Vi får frågor dagligen om allt från leveranser till om man kan handla direkt av oss i Spånga, vilket man kan. För att inte dra iväg för långt ser vi också utvecklingspotential i sortimentet och webshopen samt i vår synlighet på sociala medier och andra marknadsföringskanaler.
Du nämnde sortimentsrådet tidigare, vad eller vilka är det?
– Ganska tidigt kontaktade jag både några jag känner, men också ett flertal som jag inte kände, med frågan om de ville vara med och tycka till rörande sortimentet. Jag ville inte bara ha folk jag känner och delar smak med; inte bara ”ja-sägare”. I dag består rådet av bajare från både ståplats och sittplats i varierande åldrar. Vi har ett par möten per år, och då och då får de mail med diverse förslag och skisser som de får tycka till om.
Avslutningsvis, är det något nytt på gång?
– Det ligger alltid nyheter i skallen, på ritbordet eller på väg in, haha. Under grönvit flagg är lite av temat i år och det kommer nog att märkas.
För att fira fem år har Bajen Premium fri frakt på allt hela månaden och flera andra erbjudanden.
Klicka här för att besöka Bajen Premium! Och följ Bajen Premium på Instagram, Facebook och Twitter.
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Publicerades för 1 år sedan
Comments