toggle menu

ANNONS

Målrapporten efter största segern på 17 år

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

Hammarby tog i dag sin största herrseger i en tävlingsmatch på nästan 17 år – i april 2006 fastställde Paulinho Guará 9-0 borta mot Sävast AIF i Svenska Cupens andra omgång. I dagens format gällde det i eftermiddag att säkra målkvoten och hemmaplansfördelen, något som Bajen löste via tre mål första kvarten. De två första var turliga, men efter Shaquille Pinas distansrökare rann det på. Här är målrapporten efter 8-0 mot ”Giffarna”.

 

8’ 1-0, Tesfaldet Tekie (Joel Nilsson)

 

Bildbyrån

 
Med 7.00 på matchuret tvingades Oscar Jonsson vittja sitt nät. Montader Madjed och Joel Nilsson hade då samverkat ute till höger och då den senare såg ut att söka Nahir Besara i halvmånen, så klev Tefaldet Tekie fram och snodde åt sig inspelet. Det gjorde ”Tess” alldeles rätt och riktigt i, även om det hårda skottet styrdes via mittbacken Fredrik Lundgren och ställde målvakten.

 

11’ 2-0, Joel Nilsson

 

Kenta Jönsson

 
Joel har nätat på både vackra och anskrämliga sätt i Bajentröjan tidigare, men frågan är om denna balja inte tar priset i den sistnämnda kategorin. Madjed, Nilsson och Tekie förarbetade i upprinnelsen till höger och ”Monte” fick se sitt skott täckt. Andrabollen hamnade hos Nilsson som inte alls fick till sin förstatouch. Robert Lundström skulle rensa iväg bollen men träffade högerspringarens smalben, och 2-0 vallades in välplacerat.

 

13’ 3-0, Shaquille Pinas (Jusef Erabi)

 

Kenta Jönsson

 
Efter ett längre anfall som Mads Fenger drog upp via en svepande boll ut till vänster och Abdelrahman Saidi, så fastnade Jusef Erabi i utkanten av straffområdet. Han fick lov att spela kort bakåt till Shaquille Pinas, och det visade sig vara ett gångbart alternativ då ”Shaq” tog fram vänstersläggan och pressade dit sitt första mål för klubben invid bortre stolproten.

 

25’ 4-0, Montader Madjed

 

Anders Nyberg

 
Undertecknad hade inte haft något emot att räkna målvakts- och målramsreturer, som denna, i statistiken för målgivande passningar. Pinas svepande uppspel nådde Saidi som tog emot till vänster i straffområdet och fann Tekie centralt. Tesfaldet försökte pillra dit bollen, men Jansson enhandsräddade. Då fanns Madjed på rätt plats och kunde enkelt raka dit fyran.

 

38’ 5-0, Montader Madjed (Tesfaldet Tekie)

 

Henric Wauge

 
Det skulle arta sig till en sanslös startdebut för den redan medelst inhopp rejält levererande 17-åringen. Efter en duellvinst signerad Nathaniel Adjei i mittlåset fick Tekie med sig bollen i fart, förbi två motståndare. Återigen blev Besara ”snuvad” på en framspelning, men han släppte gärna avslutet till Madjed, i än bättre läge då stickaren trätts in mellan mitt- och ytterback. ”Monte” gjorde heller inget misstag utan förpassade 5-0-bollen upp i nättaket.

 

47’ 6-0, Montader Madjed (Nahir Besara)

 

Bildbyrån

 
Här, precis då andra halvlek sparkats igång, visade det sig att ”Giffarna” inte skulle få stopp på blödningen. Madjed högg skoningslöst då Besara lite turligt fått en motläggsboll med sig centralt, men desto skickligare slogs en perfekt stickare – och sexan rullades in förbi Jonsson. Tre mål på 22 minuter för Hammarby och Montader, som dock får spara ett tvättäkta hattrick till senare tillfälle; här kom det ju en pausvila emellan.

 

59’ 7-0, Nahir Besara (Montader Madjed)

 

Anders Nyberg

 
Pinas nöjde sig inte med att näta, utan klev ofta upp centralt på offensiv planhalva för att delta i det granna kombinationsspelet. Efter att ha väggat med Erabi biljardstötte surinamesen ut bollen i straffområdets högra del, dit Madjed tagit sig. Det halvhöga inlägget kom på ett tillslag och Besara bemästrade volleyn där det denna gång räckte att skicka bollen mot mål; Jonsson hann varken sidledsförflytta eller reagera.

 

66’ 8-0, Abdelrahman Saidi

 

Kenta Jönsson

 
Edvin Kurtulus och Fredrik Hammar, inbytta fem minuter tidigare, var båda involverade då åttan kom från straffpunkten. Kurtulus fick tag i Nilssons högerinlägg i motsatt del av straffområdet och efter lite flipper skickade Adjei upp kulan i vädret, på vinst och förlust. Hammar hamnade i luftduell med målvakten som kom fel in i situationen och bokstavligen slog omkull mittfältaren. Och kanske har vi rentav en straffskytt? ”Abdo” har nog för all del haft större pulspåslag i sitt liv, men var kylig då bollen piskades in till vänster om Jonsson.

 

Chanser saknades inte för mer, och vinsten hade mycket väl kunnat bli tvåsiffrig. I övrigt var det förstås fint att se Linus Hallenius återvända i spel efter 13 månaders skadefrånvaro – inhoppet med 20 minuter kvar möttes av applåder från såväl över 17 000 grönvita som från bortasektionen, där det mest plågade bortaföljet sedan arenans tillkomst faktiskt höll sången uppe någotsånär i 93 minuter.

 

 

Senaste större segern, då? Hammarby ställdes den 20 april 2006 mot Sävast AIF på Björknäsvallen i Boden. För hemmalaget var det naturligtvis årets match; 1283 åskådare slöt upp, och även publikfesten åsido var det säsongens höjdpunkt då Sävast sedermera blev nästjumbo i Division 2 Norrland. Paulinho Guará fastställde segersiffrorna till 9-0, i Svenska Cupens i andra omgång, förstås med dess tidigare utslagsformat. Petter Andersson, Jeffrey Aubynn, Erik Johansson och Pablo Piñones-Arce hängde två baljor var – profilstarkt, således.

 

En lika stor seger under det senaste kvartsseklet hittar vi 1998, då 600 på Vårbergs IP fick se Hammarby tvåla dit IFK Stockholm med 9-0 i fjärde omgången. Hans Berggren som värvats från Gefle presenterade sig med tre strutar medan Jens Gustafsson stod för två. Nätade gjorde även Pétur Marteinsson, Peter Berggren, Kaj Eskelinen och Kim Bergstrand.

 

Och nog för att 1996 också är ett tag sedan, men det är ändå någotsånär modern tid vi snackar om. Norsjö IF från orten med samma namn i Västerbottens inland hade då, under ett av förbundets tidigare experiment med cupgruppspel, oturen och äran att hamna i Bajens grupp i Nordichallen i Sundsvall. Att åskådarantalet uppgick till 50 vittnar måhända om hur lyckat formatet blev. Hammarby vann med 14-0 mot Norsjö. Pytsarna? Peter Thörnqvist 4, Leif Strandh 3, Kim Bergstrand 2, Anders Prezent 2 samt ett var av Peter Berggren, Mikael Hellström och Jonas Kling. 

 

 

Härnäst, i nutid, väntar kvartsfinal – vilket vi förstås återkommer till!

 

 

Foto överst: Henric Wauge

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS