toggle menu

ANNONS

Ny sen hemmavändning gav vinst mot ÖSK

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 år sedan.

Dagens hemmamöte med Örebro SK, den näst sista hemmamatchen för säsongen, hade det mesta – även om det inte var årets mest välspelade tillställning. ÖSK var piskat att ta tre poäng och tog ledningen två gånger om, men Hammarby kunde vända till seger, efter ett sent Gustav Ludwigson-mål. En svängig slutfas där heller inte de grönvita var belåtna med krysset fick alltså, som mot ÖFK häromveckan, en skön upplösning.

 

När spelarna äntrade planen var det till ett jazzigt Alice Babs-tifo på Hammarbys kortsida, medan stämningen bland de tappra på bortasektionen snarare motsvarade November rain. Mycket riktigt var det en regnig drabbning som väntade, och ett svartvitt avsked i paritet med Guns N’ Roses-videons slutminuter. Desto nöjdare med utgången var de 22 000 på hemmaläktarna.

 

Kenta Jönsson

 

Bästa sättet
för att vinna
ska du finna
i att alltid va’ på språng

 

Så heter det i Babs dänga från 1942 och 1970. Det stämmer onekligen in på Gustav Ludwigsons avgörande i slutminuterna. För andra gången denna helg ställdes alltså Bajen mot ett nedflyttat svartklätt motståndargäng – även om VDFF var matematiskt degraderade inför matchen, medan ÖSK blev det i och med slutvisslan. Det fanns likheter mellan damernas och herrarnas segrar, på lördagen och söndagen. Växjö och Örebro spelade märkbart avslappnat och fick fram kvaliteter som saknats tidigare under året, vilket tvingade Hammarby att titta djupt i verktygslådan för att dyrka fram trepoängarna.

 

HIF mönstrade Vladimir Rodić på vänsterflanken i avstängde Mohanad Jeahzes frånvaro medan Oliver Dovin fick förtroendet mellan stolparna, och framåt var Astrit Selmani åter efter huvudskadan. Matchinledningen var trevlig och borde ha resulterat i ett ledningsmål. Med precis en minut på uret blev Kevin Walker avfärdad av Akinkunmi Amoo i mittcirkeln. Hammarby fick inte till det i själva denna omställning, men när gästerna rensat knoppade Bjørn Paulsen bollen åter till Amoo, som såg till att Selmani kunde nypa till från högra straffområdeshörnet – med vänstern, tätt utanför bortre krysset.

 

Den stora möjligheten hade Gustav Ludwigson, två gånger om, sex minuter in. Aziz Ouattara Mohammed och Darijan Bojanic hade då slagit ut närkingarnas lagdelar genom passning och mottagning, och efter ett missförstånd mellan bortakeepern Bobby Allain och hans mittbackar. Fransmannen klarade Ludwigsons första näravslut men returen gav öppet mål, men den bollen förpassades över. Slutet blev ju gott ändå, och utan den missen hade det trots allt programenliga avgörandet nog inte känts lika skönt, varken för ”Gurra” eller för publiken.

 

Och det fanns fler tillfällen – Hussein Ali tvingade visserligen Dovin till ett bra hållet avslut 14 minuter in, men Bajen rann just därefter ifrån ytterligare i förväntade mål-kolumnen. Richard Magyar klev fram ur mittlåset och Bojanic sökte Rodić. Hammarby hittade inte in från vänster i förstaläget, men Selmani stack in bollen till Amoo – som även han fick två möjligheter mot Allain från kort avstånd, där båda skotten reflexräddades.

 

Bojanic och Walker turades mitt i halvleken om att testa målvakterna, medan förre P19-hammarbyiten Jake Larsson sköt tätt utanför. Ludwigson testade å sin sida att vinkla bollen i bortre krysset från vänster – men det var närmre att en tydligt målsugen Simon Sandberg hann fram på bortre stolpen än att skottet gått innanför målramen för egen maskin. Tydlig grönvit övervikt i såväl spel som chansproduktion i halvleken, och på så sätt var det kanske symptomatiskt att en Bajenspelare svarade för det avslut som faktiskt gick i nät. Ali slog ett högerinlägg som Paulsen skulle bryta, men istället blev volleyn ett otagbart självmål i första burgaveln – 0-1 i 44:e och i paus.

 

Bildbyrån

 

Till andra halvlek fick Magyar och Bojanic, som båda fått känningar under de första 45, avlösning av Jeppe Andersen och Williot Swedberg. Båda klev in centralt, men den rockad som de flesta nog förväntat sig inför avspark – att Aziz skulle ta plats i mittlåset – uteblev. Istället testades Andersen som mittback. Första chansen i halvleken skapades i andra ändan av planen, där Niclas Bergmark satte in en Örebro Hockey-tackling mot Amoo. Nigerianen hoppade över bollen när Mads Fenger tog hand om frisparken. Genomskinligt, men han hade därmed farten uppe när danskens träff i muren studsade vidare mot boxen. Där kunde dock Nahir Besara stå i vägen för Amoos avslut.

 

Kvitteringen lät dock inte vänta på sig längre än sex minuter. Andersens mittfältstakter satt i då han vann bollen i den neutrala tredjedelen, och Rodić klackade den vidare till vänster och Swedberg. Hans inlägg var Amoo först på, och medan 20 000 strupar vrålade på straff efter att ”Akin” gjorts omkull, så lämnade domarteamet fördel så att Sandberg kunde trycka dit 1-1 i bortre ytan. Någon tillfällighet, att ständigt djupt påfyllande Simons första allsvenska balja för Bajen kom i dag, det var det inte.

 

Läge att sätta in nådastöten – men Örebro höll emot. Och med halvtimmen kvar käbblade flera grönvita fram ett uppehåll som snarast gynnade gästerna, om något så trivialt som ett uppkast. Ett par minuter senare kunde ÖSK återta ledningen, efter ett grönvitt bolltapp till vänster om eget straffområde. Ali kunde finna Besara vid straffpunkten, och han gjorde inget misstag – ett löst men tillräckligt välplacerat avslut följdes av återhållsamt firande.

 

Närkingarnas ledning stod sig emellertid bara i 45 sekunder. Selmani och Ludwigson ordnade inläggsläge för Sandberg, som såg Amoo obevakad mitt i slottet. En språngnick senare hade Amoo nätat för femte hemmamatchen på raken. Första känslan efter det för gästerna högst opsykologiska 2-2-målet var att detta skulle kunna rinna iväg till siffror som Bajens kan komma att slå ÖSK med senare under vintern – i bandy, alltså. Andersen lyfte en andraboll efter vänsterhörna åter in mot bortre stolpen där Selmani också han ville nicknäta – men inte riktigt hann fram. Och då det snabba ledningsmålet uteblev gick matchbilden mot Hawaii snarare än Zinkensdamm, mellan två lika kryssmissnöjda lag.

 

Sandberg var som sagt het i straffområdet i dag – också i det egna. Med 83 minuter på uret höll han rentav på att avgöra åt fel håll, då han kom fel till sin nickbrytning efter en bortahörna och träffade undersidan av Dovins ribba. Det är väl genom att ha den typen av marginaler med sig som man i slutändan kan bärga en fin allsvensk placering. Och det är via den sortens missar som Ali svarade för, sedan Aziz slagit ett högerinlägg i 85:e, som man åker ur finrummet. Den annars bäste ÖSK:aren för dagen fick bollen på smalbenet och Ludwigson revanscherade sig rejält, när han skickade upp segermålet i nättaket.

 

Luften gick förståeligt nog ur Örebro, och det var på tilläggstid nära att Mayckel Lahdo öppnade seniormålkontot, men där fläkte sig en bortaspelare i vägen efter Amoos förarbete och vi fick nöja oss med ännu en vändning till uddamålsseger hemma mot avstigningslag – 4-3 mot ÖFK följdes alltså av 3-2 mot ÖSK.

 

 

Matchfakta finns här.

 

 

I nästa allsvenska omgång, den tredje från slutet, ska Hammarby försöka lindra svedan för ÖSK genom att skicka Degerfors mot kval. Matchen på Stora Valla spelas efter stundande landslagsuppehållet – söndag 21 november klockan 15.00.

 

 

Foto överst: Kenta Jönsson

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS