toggle menu

ANNONS

Ny tremålscupseger och ungdomlig leverans

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

Hammarby möttes av sol i Borås, men hämtade sig från den omtumlande upplevelsen, och då cupmötet med Norrby väl sparkats igång behövde Jusef Erabi – i elvan efter sin baljan mot Brage – återigen bara några minuter på planen för ett matchavgörande mål. Bajen visade att två divisioner skiljer och avgjorde definitivt då Viktor Djukanović smällde dit tvåan efter paus. Erabi fyllde på med ytterligare ett nickmål och HIF har onekligen en bra position inför sista gruppomgången.

 

 

Norrby ramlade som bekant ur Superettan i fjol, men var dessförinnan ett målskillnadsmål ifrån att snuva det IFK Göteborg man kryssat mot på kvartsfinalplatsen i föregående upplaga av Svenska Cupen. Det blåvita lag som helst ska ta sig tillbaka från Ettan Norra, i jakt på en trettioandra säsong på näst högsta serienivå, är av det yngre slaget – men såklart innehållande generiska västsvenska fotbollsnamn som Wålemark och Wede. I gengäld kom också Hammarby med en ung uppställning, till denna andra gruppspelsmatch – Jusef Erabi fick förtroendet på topp då August Mikkelsens olyckliga skavank öppnat en plats, och då Shaquille Pinas dras med en känning vankades det A-lagsdebut i tävlingssammanhang på vänsterbackspositionen för egenfostrade Ludvig Svanberg.

 

Den som övergav Superettan i och med Bajens uppflyttning har gått miste om, eller sluppit beroende på hur man ser det, Nino Osmanagićs framfart i serien för klubben som han representerat i tolv säsonger. Den hetlevrade och hårdföre men smått Johan Persson-reko balansmittfältaren satte tonen för lagkamraterna och Norrby, som inte drog sig för att smälla på i närkamperna då man kryssade i Sundsvall förra helgen, svarade för ett par satsningar redan i första matchminuten. Man punktade också Fredrik Hammar – som tog krasslige Nahir Besaras plats – samt dennes innermittfältskompanjoner Tesfaldet Tekie och Loret Sadiku. Med tämligen stor framgång.

 

Ändå åkte 0-1 upp på tavlan nästan omgående. Redan i femte matchminuten skakade Joel Nilsson av sig bevakningen på sin högerkant och fick på ett fint inlägg, där Erabi distinkt nickade in ledningsmålet, ner och in vid bortre stolproten. Norrby hade av naturliga skäl det emellanåt svårt att hänga med i vändningarna och gick kanske hårdare än avsett åt främst tidigare lagkamraten Abdelrahman Saidi och Tekie, med ett par gula kort som påföljd. I halvlekens mitt blev det irriterat mellan Tekie och Osmanagić – men ”Abdo”, hemma på mammas gata, klev emellan och knuffade omsorgsfullt iväg 33-åringen – som vore han ett lite eljest storasyskon.

 

Strikt fotbollsmässigt tog Hammarby över ordentligt framemot paus. Man hade kunnat utöka – då Viktor Djukanovićs räd sånär satte Erabi i skottläge, då Jusef starkt fick ner en boll i boxen och spelade den bak till ”Tess” som sköt tätt utanför, eller när Svanberg tog sig förbi två kantmotståndare och in i straffområdet utan att sedan få inspelet förbi den tredje. Uddamålsledningen fick duga och den både förvaltade och utökade Bajen snart efter vilan.

 

 

Då andra halvlek inleddes, var det med Mads Fenger ersatt av Alper Demirol, och följaktligen hade Sadiku tagit klivet ner bredvid Edvin Kurtulus i ett matchen igenom odyrkbart mittlås. Kurtulus är även han värd ett sidospår, i ett annars lite pliktskyldigt ”klar och väntad seger”-referat. Efter sin prickfria insats mot Brage svarade han sex minuter efter paus för något som man, särskilt med tanke på hur många fotbollshjärnor vi har i truppen, inte är bortskämd med – han läste en överskruv efter hög studs i straffområdet på ett helt precist sätt. Det gav i förlängningen Saidi inläggsläge, och Hammar fanns på plats, men nicken hamnade upp mot bortaföljet som fick fortsätta beställa öl på kontinenten snarare än att måljubla denna gång.

 

Annat blev fallet i 58:e då Saidi fick tag i en Norrby-felpassning och osjälviskt spelade vidare till Djukanović. Första skottet fastnade i försvarstäcket men andrabollen bombades dit, varpå den 19-årige montenegrinen fick stråla ikapp med supportrarna. Jämnårige Svanberg stod för 65 fina minuter överlag, men frågan är om den försvararens främsta bidrag denna lördag inte kom i detta måljubel – som han provocerande rutinerat knuffade framför sig, så att bortaläktaren fick gratulera ”Djuka” även handgripligen; i tider då närheten mellan klubbens beståndsdelar är uppe för diskussion blev tilltaget hjärtevärmande.

 

Fem minuter därpå kapades Erabi i halvmånen, men dessförinnan hann han fördela bollen vidare till höger och Tekie. Skottläget blev Saidis, men närmre än en hög träff i närmsta stolpen kom han inte att spöka för NIF denna gång. Trean kom istället ytterligare några sekvenser senare – och Montader Madjed, som ju exploderade föregående helg sedan han bytts in mot slutet, fick denna gång uppemot en halvtimme på sig. Även nu bar inhoppet frukt per omgående. ”Monte” inte bara slog hörnan som Erabi knoppade dit – han skapade den också, även det efter ett nytt samarbete med denne HTFF-vän till centertank. Jusef vann bollen högt upp och Montader sköt, och då Victor Astor räddade förvaltades alltså hörnsparken istället. Precisionen där, Erabis spänst och ytterligare en resolut nick gav utökad ledning.

 

De över 800 tillresta grönvita växelsjöng. Och resten av matchen handlade det främst om huruvida Hammarby, som föryngrades ytterligare då Nathaniel Adjei och debuterande Markus Karlsson byttes in jämte Pavle Vagic, skulle få ytterligare utdelning framåt. Närmast var det när kvarten återstod, då Hammar via en bollvinst gav Djukanović chansen att friställa Madjed. En trygg men långa stunder sysslolös Davor Blazević får ursäkta; här stod Astor för matchens målvaktsingripande. Den Nykvarn-bördige keepern stod emot även i 89:e då Erabi kanske valde en dragning för mycket – det hattricket sparar han nog gärna till ett annat tillfälle under säsongen. 3-0 räckte också för att tvinga Brage att ta in åtta mål på Bajen i slutomgången. Davor hjälpte Viktor med tacksången – och med det sydde vi ihop denna fina grönvita cuplördag, där ett krocken till trots imponerande bortafölje också såg handbollsgrabbarna skrälla i Kristianstad.

 

 

Över 19 000 har redan nu biljett – säkra plats till det avslutande hemmamötet med ”Giffarna” på söndag nästa helg du också! Fler plåtar finns på denna länk.

 

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS