toggle menu

Samhällsmatchen satsar på språket för asylsökande

Av Redaktionen, Publicerat för 3 år sedan.

I Stockholm har gemensamma insatser lett till att asylsökande i hög utsträckning har kunnat etablera sig på arbetsmarknaden. Framgången har möjliggjorts genom en längre utbildningsperiod i svenska.

 

Språkfärdigheter i svenska blir allt viktigare för asylsökande när de vill etablera sig på arbetsmarknaden. I ett samarbete mellan Folkuniversitetet Stockholm, Sundbybergs folkhögskola och Hammarby fotboll har mycket goda resultat uppnåtts vad gäller både arbete och integration. Samarbetet ryms inom Hammarby fotbolls projekt Samhällsmatchen och startades för att underlätta integration och sysselsättning för asylsökande. Projektet är ett så kallat TIA-projekt (Tidiga insatser för asylsökande) och finansieras med statsbidrag från Länsstyrelsen i Stockholm.
– Regeringens intentioner med TIA är att stärka asylsökandes kunskaper i svenska och samhällsinformation, och därigenom hjälpa de som får ett uppehållstillstånd att etablera sig i samhället. Därför ser vi gärna kombinationen av språkstudier och kopplingen till näringslivet i våra TIA-projekt, säger Martin G Johansson, ansvarig för TIA på Länsstyrelsen i Stockholm.

 

Deltagarna själva vittnar om hur viktigt det har varit för dem att kunna studera svenska regelbundet under en längre period. Den här dagen är några av dem på Folkuniversitetet för att hämta intyg, och stämningen är både spänd och högtidlig. De har fått godkänt på provet i svenska.
– Vilken lycka! Titta, jag gråter!

 

Orden är Adins. Beviset på att hon har fått godkänt på B2-provet i svenska håller hon hårt i handen. Hon vet att det kommer att öppna många dörrar för henne som tidigare varit stängda. Adin har en universitetsutbildning i tillämpad matematik och en bred erfarenhet som försäljningschef i Iran, men upplever att det har varit svårt att hitta ett passande arbete i Sverige på grund av språket. Nu när hon har klarat B2-provet känner hon sig redo att ge sig ut på den svenska arbetsmarknaden. Hennes självförtroende har växt.
– Jag har dessutom blivit antagen till ett högskoleprogram i Marketing Automation, berättar hon. Högskola i Sverige, på svenska! Det trodde jag aldrig.

 

Längre kurser ger bättre resultat

 

Det är kunniga och engagerade lärare med stor erfarenhet som leder kurserna i svenska, vilket gör att undervisningen har en tydlig struktur med tydliga mål. Deltagarna får, tack vare den längre undervisningsperioden, en djupare förståelse för det svenska språket och det svenska samhället än vad vanliga, kortare kurser kan ge.
– Jag kommer ihåg när vi sjöng snapsvisor i början av kursen, säger Stanis. Vad tiden går fort!

 

Stanis började på nivå A1, det vill säga nybörjarnivå, i svenska för ett år sedan. Nu håller han ett godkänt C1-prov i handen, vilket är en helig graal för många som lär sig svenska. Det är ett prov på avancerad nivå och godtas till exempel av Socialstyrelsen för språklig behörighet till olika yrkeslegitimationer. Stanis har dessutom fått arbete på Huddinge kommun som samhällsvägledare, i hård konkurrens med över hundra sökanden. De flesta av dem med svenska som förstaspråk!
– Längre fram vill jag läsa på universitetet, säger Stanis. Jag har sökt till en del program som jag är intresserad av. Jag hoppas på lärarprogrammet, inriktning svenska som andraspråk.

 

Samhällsmatchen ger nya möjligheter

 

Syftet med Hammarby fotbolls projekt Samhällsmatchen är att vara med och bidra till ett bättre samhälle. Ett led i projektet är att underlätta för nyanlända att få arbete, bland annat genom språkundervisning och med hjälp av det stora kontaktnät med företag som finns inom Hammarby Fotboll.
– Samhällsmatchen och Hammarby Fotboll har haft ett samarbete med Länsstyrelsen i Stockholm sedan år 2019. Året därefter krokade vi arm med Folkuniversitetet och resultatet sedan dess har varit enormt positivt, berättar Abel Abraham, ansvarig för samhällsfrågor på Hammarby fotboll. Att vi som aktör kunnat kroka arm med Länsstyrelsen och Folkuniversitetet har varit en framgångsfaktor för den sagan. Nästa år vill vi försöka göra ännu mer för ännu fler och ser framemot ett givande 2022. 

 

Att satsningen fungerar visar inte minst de resultat som deltagarna på Folkuniversitetet uppvisar. Det finns många namn att nämna, och många framgångsrika berättelser att skriva om. Yigit som nu arbetar som samhällslärare, Ahmet som jobbar som applikationsutvecklare, Maream som snart skall börja på Karolinska universitetssjukhuset som sköterska, Ahmed som studerar på Uppsala universitet. Listan kan göras lång. Gemensamt för alla dessa personer är att de har fått möjlighet att studera svenska under en längre period genom insatser från Folkuniversitetet Stockholm, Sundbybergs folkhögskola och Samhällsmatchen.
– Nu ska jag hem och fira, säger Adin.
Hon lämnar Folkuniversitetet med stolta steg. En ny värld har öppnat sig för henne.

 

En viktig dörröppnare

 

Petra Cyrillus, verksamhetsledare och ansvarig för asylkurserna i svenska på Folkuniversitetet Stockholm, säger att kurserna fyller en viktig funktion när det gäller att integrera de nyanlända i samhället.
– Vi ser att utfallet på de här kurserna är otroligt bra. I många fall överträffar resultatet de förhoppningar vi hade när vi inledde samarbetet med Hammarby Fotboll och Samhällsmatchen, säger hon och sätter sig vid datorn. Titta här! Många av våra deltagare finns nu på arbetsmarknaden eller har gått vidare till högre studier.

 

Petra fortsätter att knappa på tangentbordet. Nästa vecka startar ännu en kurs för asylsökande på Folkuniversitetet.
– Det är en viktig insats vi gör, säger hon. Tillsammans öppnar vi dörrar!

Nicklas Junker

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS