toggle menu

ANNONS

Sent tappad seger vid Wieselgrensplatsen

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

Hammarbys defensiva truppbredd sattes på ett rejält prov i eftermiddag, då seriens tabelletta och skytteligaledare tog emot på Hisingen. Och sett över 90 minuter plus tillägg kan ingen säga att det nykomponerade mittlåset inte klarade testet. Ändå är det med en rejält bitter eftersmak som Bajen lämnar baksidan – efter Gustav Ludwigsons tidiga mål var ledningen grönvit i närapå hela toppmötet, som slutade med kryss.

 

 

Hammarby, som inför denna sexpoängsmatch borta mot tabellettan saknade fem av sex mittbackar, fick kasta in comebackande Loret Sadiku och HTFF-uppflyttade 20-åringen Nathaniel Adjei som A-lagsdebuterade i cupen mot Nyköping häromveckan, i ett helt nytt mittlås. Det gick, i den mån man nu kan se till helheten redan timmarna efter den bittra upplösningen, alldeles prima. Däremot blev den för en gångs skull helt misslyckade avsparksvarianten, där Bajen blev av med bollen redan i mittcirkeln, smått symptomatisk för hur den första halvleken sedan artade sig.

 

För det var ett stort gulsvart chansövertag som de 6316 på läktarna fick avnjuta eller uthärda, beroende på var sympatierna fanns. Minuten in hittade Tobias Sana in till Alexander Jeremejeff, där den överlägsne skytteligaledaren sin vana trogen högg med ett direktavslut, metern utanör denna gång. Farligare blev det med ytterligare en minut spelad, då Ibrahim Sadiq efter en snabb hemmaomställning skar in från högersidan och sökte det bortre kryss som han bommade med halvmetern.

 

Men med tio minuter på uret kom istället ett lika ologiskt som befriande grönvitt ledningsmål – som föregicks av ett riktigt vackert anfall ända nerifrån Davor Blažević, kepsprydd i den göteborgska höstsolen. Mohanad Jeahze bemästrade skickligt keeperns uppspel och fann Darijan Bojanic, som snabbt fördelade bollen vidare till Nahir Besara, där nästa passning breddades ut till höger och Joel Nilsson. Yttern tackade för startförtroendet med ett precist inlägg, som Gustav Ludwigson forcerade in efter att ha vunnit sin duell mot försvararen Tomas Totland.

 

Nilsson och Besara hade sedan varsitt halvläge efter samma högerhörna, framemot halvlekens mitt, men Häckens fasta situation i nästa sekvens blev giftigare. Frisparkslyftningen från höger friställde två gulsvarta till vänster i boxen, där Jeremejeff uppgivet fick se Even Hovland ”sno” läget och inte få bättre träff på nicken från nära håll än att Blažević kunde hålla avslutet. Sana och Sadiq låg en stund senare bakom nästa kvitteringschans, där Adjei trängde Jeremejeff i skottögonblicket så att bollen smet utanför.

 

Trycket från Häcken blev allt mer kompakt framemot paus. Med tio kvar hittade Samuel Gustafson igenom med en boll mellan Simon Sandberg och mittförsvararna, som Sadiq bröstade med sig – och skottet ur snäv vinkel förpassades i ribban. Nästa ramträff kom strax därpå, efter en ny, snabb hemmaomställning. Gustafson mötte ett inspel med centralt taget, hårt skott i nedre delen av överliggaren. Däremellan käbblade Häcken till sig två gula kort, men man fortsatte också att skapa möjligheter – och tredje ramträffen på sju minuter blev Hovlands nick i utsidan av stolpen. De tre tilläggsminuterna var högst ovälkomna i detta läge, men Bajen red ut stormen och grejade halvtidsledningen.

 

 

Det låg inte riktigt i luften, men andra halvlek blev något helt annat. Hammarby agerade kontrollerat och Häcken var kanske något hämmat i sitt annars resoluta presspel av alla gula kort – man drog på sig fler än vad vi hinner nämna här. Serieledarna fick inte alls igång chansproduktionen från de inledande 45, och trots att HIF tvingades till flertalet byten var man närmre att utöka än vad det osade kvitteringskatt. Som tre minuter efter vilan, då Sandbergs starka direktinspel möttes av Besaras direktavslut, där en skymd Peter Abrahamsson räddade med möda.

 

Byten, ja. Tio minuter in satte sig Bojanic ner på mittplan, och var helt enkelt slutkörd efter en förkylningsvecka och spel i merparten av den här högintensiva matchen. Alper Demirol gjorde sig redo och efter ett ganska långt avbrott där man kollade så att en medtagen Darijan säkert var okej, vilket bidrog till att tilläggsskylten senare visade en nia, kunde den 19-årige innermittfältaren äntra konstmattan för ett riktigt starkt inhopp. Simon redde just därefter upp en situation där Jeppe Andersen snavat och för en gångs skull ställt till det för sig, medan Davor en stund dessförinnan rusat ut påpassligt då Adjei noterats för sitt första felbeslut och klev fram väl annonserat med bollen i planen. Det var helt enkelt en riktigt solid laginsats, det här – och den borde ha burit mer frukt.

 

Framåt ordnade Jeahze ett läge för tvåan då han var före i en situation där ytterbackskollegan chansbröt vid sidlinjen, men Nilsson som fick riktigt bra träff på sitt skott i vasst läge avslutade väl rakt på Abrahamsson. Veton Berisha fick i denna drabbning mest bidra med sin arbetsinsats, men anfallaren var också nära att komma överens med linjedomaren rörande offsidelinjen och rinna igenom i frilägen vid ett par tillfällen. När sedan Joel löpt sig trött ersatte David Concha, innan Erabi kom in i Berishas ställe, i samma veva som Ludwigson klev ner på högerbacken då Sandberg fick avlösning av Abdelrahman Saidi.

 

Det kändes nästan lite väl bra. Särskilt då vi andades ut i och med att Sadiku, som blivit sittande i slutminuterna, inte gjort illa knäet vilket han och den medicinska tillsynen kontrollerade ihop – täckningen med försvarsstarka spelare på bänken var ju inte den fylligaste denna gång. Men i sista ordinarie minuten kom ett Häcken-inlägg från vänster, och inbytte Blair Turgott nickade – mot mål eller mot tydligt offsidestående Jeremejeff. Hursomhelst reflexreagerade Adjei och det ville sig inte bättre än att bollen gick in då han försökte nickbryta, medan domarteamet inte bedömde att hemmaanfallaren påverkade honom.

 

Det kan man gräma sig över – precis som det kändes oerhört bittert att Hammarby inte fick dit ett avgörande som man gick för betydligt mer än Häcken under den som nämnt långa tilläggstiden. Närmast var Besara i 96:e, då Concha fann Erabi vars fina högerinlägg gav praktläge i bortre ytan. Nahir ville sätta bollen i nättaket via backen och det var nog rätt tänkt – men han träffade mattan för tidigt, och skottet gick retfullt över. Så små marginaler kan det vara mellan fullkomlig eufori ihop med de 2000 supportrarna kring målburen ifråga, och nedstämdheten som vi nu istället för dras med.

 

 

I nästa omgång ställs Hammarby mot Malmö FF på bortaplan lördagen den 1 oktober – håll utkik hos Bajen Fans för resa, och säkra din biljett på den här länken! Nästa hemmamatch spelas måndagen den 10 oktober, då Varberg kommer på besök – gör som uppemot 21 000 och köp plåt på denna länk!

 

 

Foto: Bildbyrån

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS