toggle menu

SFL: Tolga är tillbaka – "Blivit ännu bättre med fötterna"

Av Redaktionen, Publicerat för 3 år sedan.

Efter fyra månaders frånvaro på grund av ett brutet båtben är Hammarbys målvakt Tolga Ayranci äntligen tillbaka i spel. Tolga som varit med kring bänken vid varenda match, hemma som borta, sedan han skadade handen berättar i artikeln om vägen tillbaka, sina första matcher för säsongen – och hur han känner inför söndagens TV-match mot Skoftebyn. Vi har också träffat lagets målvaktstränare Zeynep Anar och pratat med henne om målvaktssituationen i stort.

 

Vad hände när du skadade dig mot Dinamo Zagreb, och hur har din rehabilitering sett ut?
– Jag gjorde en av mina patenterade utrusningar och dribblade av en kroatisk spelare. Han blev typ sur… och sparkade ner mig så att jag landade på handen och båtbenet bröts. Det betydde tio veckor i gips, plus rehab på det i ett antal veckor. Rehab startade från första veckan egentligen, vilket innefattade att jag blev ännu bättre med fötterna då jag fick spela som pivot på träningarna. Så Sveriges bästa pivot Özgür Yasar får akta sig, haha.

 

Du har sedan dess hunnit komma tillbaka i full träning och stått två matcher; vinst mot ÖSK och förlust mot Norrköping. Hur ser du på matcherna och dina insatser?
– Efter många månaders längtan slängdes jag in mot dåvarande tabelltvåan i ett toppmöte. De hade spelare som gjort över 40 mål på 14 matcher, ett snitt på otroliga 3,3 mål per match. Vi vann matchen på ett gediget sätt där vi höll vår matchplan till fullo. Skönt att få nolla seriens skyttekung i motståndarlaget. I matchen efter mötte vi Norrköping. Det var vår tredje match på en vecka och det kändes, vi kom inte alls upp till den nivån vill vara på och vi förlorade.

 

På söndag väntar omgång 19 mot ett Skoftebyn som har förstärkt med nyförvärv från Brasilien. Vad tror du om den matchen?
– Skoftebyn är en otrolig fin förening och det är bra för svensk futsal att de har säkrat kontraktet genom att förbundet har stoppat nedflyttningarna. De har haft brassar tidigare, men då har vi ändå vunnit, så de kan värva hur många brassar som helst för det spelar ingen roll. Vi har seriens bästa lag och det är vi som är svenska mästare.

 

Hammarby har för tillfället en knapp serieledning, hur ser du på de sista matcherna innan slutspelet?
– Det är bra stämning inför de sista matcherna och slutspelet. Vi tar var match för sig och har full fokus på det. Vi ska släppa in minst mål och vinna alla matcher. Så är det!

 

hammarbyfotboll.se

 

Zeynep, hur ser du på målvaktssituationen i laget?
– Målvaktssituationen ser väldigt bra ut. Tolga är tillbaka från sin skada, så det är tre väldigt duktiga målvakter som på varje träning krigar om en plats i målet vid nästa match. Patrick ”Pato” Ortega har visat stor utveckling på kort tid, Benny Lekström och Tolga Ayranci har sin rutin som driver dem framåt. Varje träning är som en tävling för dem.

 

Hur avgör ni vem som ska stå vid match?
– Vi tittar på helheten och hur träningsveckan inför match sett ut för samtliga målvakter. Som jag sa tidigare, det är tre duktiga målvakter och varje träning är en tävling.

 

Tolga hade ju ett brutet båtben. Hur rehabtränar man egentligen en målvakt med en handskada?
– Det finns så mycket en målvakt behöver träna på utan att använda händerna. Snabbhet, styrka, reflexer och inte minst spel med fötterna. Så vid sidan om Tolgas egna rehabträning så har han fått träna en hel del med utespelarna. Annars har han varit med på målvaktsövningarna där han kunnat.

 

Matchen mot Skoftebyn spelas söndagen den 17 januari med start klockan 14.05 och sänds på Discovery+ Sport.

 

Foto överst: Anders Nyberg

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS