toggle menu

ANNONS

Sjundeplacering för Hammarby efter kryss även i slutomgången

Av Mattias Jansson, Publicerat för 5 månader sedan.

Hammarby kryssade sig igenom slutfasen av Allsvenskan – åtta poäng på de sju avslutande matcherna – och landade med det på en sjundeplacering. Den här gången vändes ett tidigt underläge, då Halmstad kontrat in 0-1, till ledning via baljor av poängligavinnaren Nahir Besara och alltjämt målglade Viktor Djukanović. Men HBK kunde svara och 2-2 blev slutresultatet, i en match där det bokstavligen var stolpe ut, inte minst för Deniz Gül.

 

Henric Wauge

 

 

Det var förstås viss baksmälla över söndagens match, då även Herrallsvenskan skulle avslutas, men publiken bjöds på en skapligt sevärd tillställning där Hammarby öppnade frenetiskt. Bubacarr Trawally som fick avsluta sin sejour i klubben med ytterligare en start ordnade frispark i tredje minuten. Situationen mynnade ut i en hörna varpå Bajen bet sig fast och Nahir Besara drog iväg ett halvdistansskott som Malte Påhlsson, tredjeval i Halmstad inför säsongen, räddade till ytterligare en hörna. De grönvita såg även ut att vara med på noterna i att släcka kontringar, då Edvin Kurtulus svarade för en klockren brytning i straffområdet vid en första blåsvart framstöt.

 

Men nästa omställningsläge skulle resultera i bortaledning. Naeem Mohammed fick skickligt kontroll över en chanslyra och tråcklade den förbi Markus Karlsson. På vänsterinspelet nådde Viktor Granath bollen före Nathaniel Adjei och tryckte dit 0-1. Hammarby fortsatte ändå att ta sig till lägen och den första av tre ramträffar för dagen kom fyra minuter efter baklängesmålet. Fredrik Hammar fann Deniz Gül i straffområdets vänstra utkanter och efter Marc Llinares inlägg letade sig bollen åter till den unge anfallaren. Gül fick på en halvvolley som gick i backen och sånär dalade tillräckligt – skottet gick i ribbans överkant.

 

Bajen förde fortsatt matchen, även om Erik Ahlstrand bjöds på väl mycket utrymme halvvägs mot paus och kunde få iväg ett centralt skott som Oliver Dovin räddade till hörna. Strax därpå var Gül nära igen sedan Alper Demirol brutit på mittplan, men utan att få till sin volley från kort avstånd. Ett par minuter senare blev en hemmapublik som traumatiserats av alla strutar Jusef Erabis tröja stått som under året vansinnig, då inte heller Gül fick någon varning med sig, efter en tydlig tröjdragning.

 

Deniz lät sig inte nedslås utan tog starkt emot även nästa längre uppspel från Llinares och Nahir Besara kunde spela vidare till Trawally, som nöp till från höger och sökte närmsta krysset men inte fick till rätt riktning. Snart kom också nästa ribbträff – en mer rungande sådan. Viktor Djukanović bröt en rensning på bröstet och fick på en häxpipa som satte överliggaren i gungning. ”Djuka” var nära även i 35:e, efter ett fint Karlsson-inlägg som möttes med en volley där Joseph Baffo räddade med hälen framför sin målvakt. I näst sista minuten innan paus kom så den logiska kvitteringen, då Besara kunde dryga ut poängligaledningen genom att stöta Llinares inlägg i nät från nära håll.

 

Mattias Saaranen

 

Trots kylan stannade nästan samtliga bland 18 402 kvar på läktarna, för att hylla Bajens svenska mästare. Även bortasektionen applåderade snyggt och tackades av damerna. Sekunder in i andra halvlek varnades sedan Adjei efter en satsning på mittplan. HBK tog sig därefter till ett par halvchanser, innan ”Natty” återigen var i hetluften – med en tryckare som inte var speciellt kymig i sig, men som skickade ut Ahlstrand en bit över sidlinjen, där bortabänken reagerade. Abel Lorincz och hans stab fann för gott att ersätta honom med Mads Fenger samtidigt som Montader Madjed löste av Trawally, kvarten in. Dubbelbytet kom strax efter att Gül ordnat ett vasst frisparksläge, där Nahirs skott dock gick över via en murhjässa.

 

Vändningen skulle istället fullbordas av Djukanović – sedan Besara fått lite revansch för sina uteblivna målpasspoäng på överhoppade bollar, genom att lite turligt assistera till montenegrinens elfte allsvenska strut med höften. Llinares både bröt högt upp och fann Madjed till höger och efter inlägget kunde alltså Viktor dunka dit 2-1, ett säkert men ganska enkelt avslut från centralt läge. Glädjen skulle emellertid bli kortvarig. Två och en halv minut efter avsparken placerade Mohammed in 2-2, sedan han tagit emot ett högerinspel från Ahlstrand och skapat sig yta för skottet.

 

Hammarby både kunde och borde ha vunnit denna årets sista match, men drogs med såväl oskärpa som oflyt. Den där tredje ramträffen var den mest försmädliga och kom fem minuter efter Halmstads mål; Deniz direktavslutade från några meter sedan Viktor stuckit in bollen från vänster, men träffade närmsta stolproten. Granath hade hallänningarnas bästa chans till ett segermål då han nickade tätt över i 79:e, och i 85:e ordnade inbytte Simon Strand ett nytt identiskt frisparksläge för Besara, som sköt någon decimeter över. Sista läget blev Montaders – yttern forsade fram centralt i en omställning med 92 minuter på uret, men skottet räddades och Påhlsson kunde kasta sig på returbollen framför Gül, som alltså får vänta till 2024 på sin första allsvenska balja.

 

Mattias Saaranen

 

 

Foto överst: Mattias Saaranen

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS