toggle menu

ANNONS

Tvåmålsseger i hemmamötet med slovenerna

Av Mattias Jansson, Publicerat för 2 år sedan.

En första halvlek där initiativet växlade men Hammarby skapade merparten av chanserna slutade 0-0, men i andra lät målen inte vänta på sig. Astrit Selmani gjorde 1-0 i 56:e, och när Nino Žugelj reducerat för Maribor kom Selmanis replik lika kvickt. Till 2-1 bjöds han öppet mål av anfallspartnern Gustav Ludwigson, och i slutminuterna ordnade inbytte Williot Swedberg straffen där Astrit fullbordade sitt hattrick. Rättvisa segersiffror – och ett bra läge inför returen.

26 grader vid avspark skulle bli svalare efterhand, men Hammarby väntade inte på bättre fotbollsväder. Ett första riktigt avslut blev ständigt högerlöpande Vladimir Rodićs volleyförsök efter fyra minuter, i svallvågorna efter vänsterhörnan Gustav Ludwigson rivit åt sig, men bollen skickades en bra bit över Ažbe Jugs ribba. Bortakeepern inspark möttes med en djupledsboll på ett volleytillslag från Darijan Bojanic, och när Aleks Pihler fick tag i bollen blev den slovenske innermittfältarens hemåtpass alldeles för snäv. Astrit Selmani läste situationen, men fick inte rätt avslutstouch på bollen.

Maribor hade stora bekymmer med Bajens presspel under öppningskvarten och vi fick se fler möjligheter till ett grönvitt 1-0-mål. Återigen kom chanserna slag i slag, med nio minuter spelade. Akinkunmi Amoo ordnade först frisparksläge från höger åt Bojanic, och nådde sedan högst när bollen lyfts in, men nicken hamnade rakt i famnen på Jug. Strax därefter fick Hammarby fram en vänsterhörna som Mohanad Jeahze skickade in, och Aziz Ouattara nådde högst i luftrummet – men när nickbollen tog i marken gjorde den det några decimeter utanför bortre stolproten.

När utdelningen uteblev under första kvarten fick Maribor ork att visa upp sig på offensiv planhalva nästa femtonminutersperiod. Efter en snabb kombination kunde Mads Fenger nickbryta centralt i eget straffområde 17 minuter in, men slovenernas tand var blodad och nästa tillfälle skapades i nästa matchminut. En påpasslig djupledsboll snappades upp av yttern Nino Žugelj, som dock tvingades ut av Aziz, i en vänstervinkel som gjorde det för svårt att överlista Oliver Dovin.

Skapligt utjämnat spelmässigt alltså, men sett över hela halvleken var Hammarby klart närmre ett ledningsmål. Bollen hamnade också i nätmaskorna halvtimmen in, då Amoo gjordes ner i ett intressant högerläge. Frisparken tog Bojanic hand om, och Aziz fick denna gång helt rätt riktning på sitt nickavslut. Men när ivorianen löpte för att fira längs långsidesklacken möttes han av en skotsk linjedomare som bestämt och tidigt höjt offsideflaggan.

Slovenernas vassaste chans kom med tio minuter till vilan. Jan Repas sköt utanför, men via HIF-ben, och den hårt inåtskruvade vänsterserven möttes av Ilija Martinovićs panna. Maribors klubbfolk studsade upp från läktarstolarna, men fick se bollen smita tätt utanför bortre stolpen. Ludwigson svarade fem minuter därpå, men fick bollen något bakom sig sedan han fått tag i Bojanics svepande lyra, och skottet blev obalanserat. Desto närmre var Martinović att snarare än målnickare bli olyckligt strafforsakande, men skottarna gjorde en annan bedömning än Hammarby-publiken då mittbacken liggande såg ut att ta med sig bollen med armen.

Peter Jonsson

Mållöst i paus alltså. Och även om vi inte fick se samma rivstart i andra akten som i den första, så öppnade Bajen bra även här, om än utan samma kavalkad av möjligheter. Det hjälpte emellertid inte att Maribor nu var förvarnat. Bjørn Paulsen svarade för en första framträdande defensiv aktion tio minuter in när han satte stopp för ett slovenskt anfall där Žugelj fick en hotande stickare. Omställningen som följde gav utdelning framåt. Jeahze tog hand om bollen, Bojanic skarvade den vidare i vänsterkorridoren och Selmani forsade fram hela vägen från mittlinjen – fram till ett otagbart avslut i bortre burgaveln.

Maribor hade dock svar på tal. Erfarne, just inbytte Rok Kronaveter fick på ett högerinlägg och trots att Hammarby såg samlat ut lyckades Žugelj smyga in och knoppa bollen välplacerat invid Dovins högerstolpe. Men lika kortvarig som 1-0-glädjen, det blev sedan 1-1-besvikelsen. Kvitteringen hade kommit efter fyra minuter, och efter samma tidsrymd kunde Bajen återta ledningen. Paulsen och Amoo vann genom förenade ansträngningar bollen på den offensiv planhalvan, och ”Akin” for fram på dess högra sida. Ludwigson var inte sen att överlappa, och lädret släpptes ut i exakt rätt ögonblick. Lika precist var inspelet mellan mittback och målvakt, och på rätt plats vid bortre stolpen fanns Selmani – som pangade upp bollen i nättaket framför en lycklig kortsida.

Den här gången släppte inte Bajen igenom någon Balkan-trafik på Europavägar tillbaka in i cupmötet. Maribor gjorde ett dubbelbyte, medan Williot Swedberg ersatte Bojanic, detta i halvlekens mitt. Gästerna var absolut inte nöjt med någon uddamålsförlust i Stockholm utan gick ganska eftertryckligt för en ny kvittering, men utan att komma närmre än Kronaveters rappa avslut med kvarten kvar – en boll Dovin dock kunde släppa då siktet var lite för högt inställt.

Istället kom ett lika logiskt som befriande 3-1-mål, och bakom det låg Swedberg. 17-åringen, som ju debuterade allsvenskt med mål då Degerfors gästade i Hammarbys förra hemmamatch, var minst lika respektlös i sin kontinentala debut. Inte minst i sekvensen med fem kvar av ordinarie tid, då han tog sig in i straffområdet från höger efter en längre räd, och gjordes ner av bortakaptenen Martin Milec. Om HIF haft oflyt i straffsituationen från första halvlek så hade man tur nu; förseelsen kunde nog lika gärna ha gett frispark. Lite flax hade också straffexekutör Selmani. Skottet förpassades rakt i målvaktens höjd, och Jug gick rätt, men kraften räckte ändå till för att ta en överskruvad boll i nät.

Aimar Sher och Loué hade äntrat planen under slutkvarten och på tilläggstid föryngrades det grönvita manskapet ytterligare. Nyss HTFF-uppflyttade Joe Mendes och offensive Jusef Erabi som ju gjorde avtryck under försäsongen luftades, och gjorde därmed tävlingsdebut för Bajen. Och bredden kan behövas de närmaste dagarna – först väntar ju hemmamöte med Norrköping på söndag, och kommande torsdag en trots allt oviss bortaretur nere i Slovenien.

Foto överst: Bildbyrån