toggle menu

9. Madelen Janogy

 

Se Madelens första HTV-intervju ovan.

 

Madelen Janogy, bördig från Falköping, gjorde A-lagsdebut för Falköpings Kvinnliga Idrottsklubb som 15-åring. Klubben, som ramlat ur Damallsvenskan tre år tidigare, huserade nu i Söderettan. KIK mäktade inte med att kvalificera sig för den nya rikstäckande Elitettan, utan fick ladda om. Åter på tredje serienivå, Division 1 norra Götaland, mäktade vänsterfotade Janogy med hela 32 baljor på 21 matcher.

 

Tiden i moderklubben närmade sig oundvikligen sitt slut för F19-landslagsspelaren efter totalt 64 mål på 74 framträdanden, men det är värt att notera hur anrika Falköpings KIK händelsevis även fostrade Pia Sundhage – som ju bärgade två Svenska Cupen-titlar i mitten av 1990-talet, under sin andra sejour i Hammarby.

 

Janogys karriär gick efter studenten vidare i Mallbackens IF i Elitettan. 2014 avancerade ju Bajen till Damallsvenskan i kraft av en ganska ohotad andraplats, men Mallbacken var i sin tur fem poäng före när tabellen räknades ihop. Janogy bidrog till värmländskornas serieseger, då hon gjorde nio mål på 14 tävlingsmatcher under året. Som vi dessvärre minns fortsatte Mallbacken att tampas med Hammarby även i finrummet under 2015, en säsong där MIF hängde kvar på målskillnad, med ett enda måls marginal – på vår bekostnad.

 

Janogy blev kvar på idylliska Strandvallen utanför Sunne ytterligare en säsong, men hennes fem mål räckte inte för att hjälpa Mallbacken kvar. I en jämn bottenstrid fick MIF följa Umeå IK ner i Elitettan. Såväl dribblingsskickliga som fysiskt starka ”Madde” saknade dock inte allsvenska anbud och det längsta strået drog Piteå IF, som även fick med sig Julia Karlernäs från Mallbacken. Duon skulle milt uttryckt bli betydelsefull för den historiska tid som PIF var på väg in i.

 

Under sin debutsäsong i Norrbotten noterades Janogy för sju mål och en framspelning, ett poängfacit som överträffades 2018. Piteå erövrade sin första titel när laget kunde höja SM-bucklan, efter ett år där Janogy bidragit med fyra pytsar och sex assists. Hon var således direkt involverad i nästan en fjärdedel av de rödvita målen.

 

Förbundskaptenen och förre Bajen-profilen Peter Gerhardssons A-landslagstrupp till januarilägret i Sydafrika innehöll ett nytt namn. ”Madelen är en spännande spelare som vi varit nyfikna på att se under en samling”, sa han – och anfallaren tackade med ett bra inhopp mot värdnationen där hon var nära att näta. Resten är, även det, historia. I genrepet inför VM i Frankrike, mot Sydkorea, avgjorde Janogy i 88:e minuten.

 

I sin tävlingsdebut för Sverige, vid ställningen 0-0 mot Chile och efter ett avbrott för åska i Rennes, så svarade hon för egna blixtar och dunder. Inbytt i 81:a, så stod hon för ett delikat förarbete till Kosovare Asllanis 1-0 blott två minuter senare. Och ytterligare tio minuter därpå tog Janogy själv plats i VM-målprotokollet, med en soloräd följd av skott i nättaket. (Höjdpunkterna från matchen finns på denna länk.) Vidare i gruppspelet blev hon pausinbytt i en redan avgjord match mot Thailand. I semifinalen mot Holland ersatte Janogy återigen Elin Rubensson med kvarten kvar, men nederländskorna vann som bekant i förlängningen inför 48 452 i Lyon. Sverige fick med sig ett brons från Frankrike och hyllades av fullsmockade Götaplatsen i Göteborg.

 

VM-succén för den nyblivna landslagsanfallaren bidrog säkerligen till intresset för henne. Och även i Damallsvenskan fortsatte Janogy att leverera genombrottsstyrka – med åtta strutar och fyra framspelningar på 18 starter, trots att Piteå inte mäktade med mer än 30 mål och en sjätteplacering. Efter säsongsavslutningen kunde tvåfaldiga Champions League-mästarna VfL Wolfsburg presentera Janogy som nyförvärv i sitt vinterfönster.

 

Tiden i världsklubben blev dock inte den förväntade, och till hösten återvände ”Madde” till PIF för att med tre mål bidra till ett säkrat allsvenskt kontrakt. Till dags dato har Janogy representerat Sverige vid 14 tillfällen och stått för fyra blågula baljor – två EM-kvalmål borta mot Ungern i mitten av juli (se dem här) är det senaste avtrycket i landslaget. Nu blir alltså Hammarby IF karriärens tredje grönvita klubbadress.

Madelen facts
Ålder 28
Position Anfallare
Landskamper 26 A, 6 U23, 2 F19, 2 F17
Nationalitet Sverige
Moderklubb Falköpings KIK

Smilla

Vallotto

Moa

Edrud

Josephine

Frigge

Sara

Kanutte

Ella

Wilson (utlånad)

Thea

Sørbo

Julia

Roddar

Simone

Boye

Jonna

Andersson

Smilla

Holmberg

Vilde

Hasund

Adelina

Engman

Bella

Andersson (utlånad)

Matilda

Vinberg

Madelen

Janogy

Eva

Nyström

Anna

Tamminen

Ellen

Wangerheim

Alice

Carlsson

Emma

Westin

Lotta

Ökvist

Ellen

Gibson