toggle menu

13. Matilda Vinberg

 

Se hennes första HTV-intervju ovan.

 

Enskedetjejen Matilda flyttades upp för A-lagsspel i moderklubben redan som 15-åring, där matchandet till en början varvades med spel i F19-laget. Under hennes debutsäsong blev det sju matcher, varav fyra från start, och tre gjorda baljor. Poängproduktionen skulle sedan öka för den offensiva mittfältaren – precis som speltiden. Nio mål på 15 matcher 2019 följdes upp av sex strutar på elva matcher 2020. Noterbart är att Division 1-serierna genomfördes med enkelmöten på grund av välkända anledningar, vilket alltså innebar spel i samtliga omgångar för Vinberg, när EIK slutade femma.

 

– Jag hörde talas om Matilda redan 2018 när jag fick rollen som sportchef. Eftersom hon redan då spelade med Enskedes A-lag såg jag inte någon anledning till att försöka få henne att byta klubb där och då. Nu med några års seniorfotboll i bagaget tror vi dock på att det är dags för Matilda att ta steget till Hammarby, trots sin ringa ålder. Matilda är en teknisk spelare med fin blick för spelet. På träningarna med oss innan uppehållet tog hon för sig och var modig på planen, vilket var kul att se. Nu hoppas vi att hon tar ytterligare steg i vår miljö, beskrev sportchef Johan Lager värvningen.

 

 

Genom tonåren har landslagsuttagningarna duggat tätt och den blågula karriären inleddes med F15-landslagets historiska första landskamper hösten 2018 – i dubbelmöten med Norge. Efter att ha sett första mötet från sidlinjen tog dåvarande förbundskaptenen Pia Sundhage ut Vinberg från start match nummer två – en chans hon tog med råge. Hammarby-talangen Vendela Dreifaldt satte dit första målet innan det var dags för Enskede-yttern att göra entré på allvar i andra halvlek. Tre mål mellan minut 57 och 69 får ses som en väl godkänd landslagsdebut och beskrevs av hattrickskytten själv som ”ett minne för livet” – höjdpunkterna från matchen finns att se här

 

Ett nästan kusligt liknande scenario skedde i slutet av 2019 i samband med trenationsturneringen i Mumbai. Emellan dessa F16-landskamper lades en inofficiell träningsmatch till i schemat, mot inhemska FC Kenkre i indiska högstaligan. Segersiffrorna skrev till 6-0 och den här gången behövde Matilda 18 minuter på sig att göra tre baljor i andra halvlek – två fina vänsterskott från distans och ett direkt i mål på hörna. Se höjdpunkterna från mötet här. Turneringen togs hem komfortabelt för Sveriges del.

 

– Jag känner att jag kommer till en miljö där jag verkligen kan fortsätta min utveckling som spelare. Jag ser såklart ingen startplats nu på direkten då jag är ung och inte lika erfaren som många andra, men målet är självklart att ta mig dit någon gång. I princip hela min släkt är bajare, så jag följer väl den trenden kan man säga, sade nyförvärvet i samband presentationen den 8 januari 2020. 

Matilda facts
Ålder 21
Position Mittfältare
Landskamper 3 F17, 12 F16, 3 F15
Nationalitet Sverige
Moderklubb Enskede IK

Smilla

Vallotto

Moa

Edrud

Josephine

Frigge

Sara

Kanutte

Ella

Wilson (utlånad)

Thea

Sørbo

Julia

Roddar

Simone

Boye

Jonna

Andersson

Smilla

Holmberg

Vilde

Hasund

Adelina

Engman

Bella

Andersson (utlånad)

Matilda

Vinberg

Madelen

Janogy

Eva

Nyström

Anna

Tamminen

Ellen

Wangerheim

Alice

Carlsson

Emma

Westin

Lotta

Ökvist

Ellen

Gibson