toggle menu

20. Vilde Hasund

 

Se Vildes första HTV-intervju ovan.

 

Vilde Hasund växte upp i byn Åheim och ägnade sig åt flera sporter i sin ungdom, men i slutändan var det fotbollen som tilltalade mest. Seniorkarriären inleddes redan som 15-åring i IL Hødd i division 2. Två år senare tog hon klivet upp i Toppserien och Oslo-laget Røa, där det blev tre och en halv säsong och över 60 matcher.

 

Nästa klubbadress blev Oslo-konkurrenten Lyn, som lockade med sin satsning på unga spelare och ett offensivt spelsätt. Speltiden fortsatte kontinuerligt, med 46 matcher och sju mål på två år, innan flyttlasset gick till Bergen.

 

 

Hasund kommer senast från en tvåårig sejour i IL Sandviken Toppfotball, som avrundades med cupsilver och ligaguld under hösten. Strax efter säsongens slut stod det klart att Sandvikens damer skulle gå under SK Branns nystartade damlags flagg, något som beskrevs som "vemodigt, men nödvändigt". Läs mer om beslutet här

 

Totalt blev det 44 matcher och 12 baljor i Sandviken för Vilde, som nu byter Stemmemyren mot Hammarby IP.

 

Utöver 14 U23-landskamper och 17 på U19-nivå, med fem respektive fyra mål, debuterade Vilde i A-landslaget i VM-kvalmötet borta mot Albanien för ett par veckor sedan. Och inte nog med det, efter knappa minuten på plan placerade hon in 6-0-målet i vad som slutligen blev en 7-0-seger.

 

 

Vad fick dig att komma till Sverige och Hammarby?
– Jag kände mig redo för något nytt och Hammarby och Damallsvenskan är ett bra steg att ta för mig. Hammarby presenterade ett spännande projekt och siktar på att bli Sveriges bästa lag. Jag tror även att Hammarby är en bra plats för mig att att utvecklas vidare som spelare.

 

Vad känner du till om ditt nya lag?
– Hammarby spelar en offensiv och snabb fotboll och gör även mycket mål framåt – vilket är något jag gillar och som passar mig bra. Sedan är Hammarby en av Sveriges största klubbar, som satsar hårt på flera områden, och har fantastiska supportrar som alltid stöttar laget.

 

Vad ser du mest fram emot med flytten?
– Jag ser fram emot att få träffa alla i och runt laget och spela den typ av fotboll som Hammarby gör. Sedan så längtar jag till att få uppleva stämningen från läktaren och det känns jättekul att det är ett så stort engagemang runt klubben.

 

Och målsättningen?
– Först och främst vill jag utveckla mig själv som spelare, sedan vill jag såklart vara med och bidra till att vi är med och slåss i toppen – vilket jag också tror vi kommer göra. Jag kommer även jobba för att få representera Norge under sommarens EM.

 

Se glimtar av Vilde och hennes vänsterfot från en av höstens cupmatcher (1-0- och 3-0-målet) här.

Vilde facts
Ålder 26
Position Mittfältare
Landskamper 2 A, 14 U23, 17 U19
Nationalitet Norge
Moderklubb IL Åheim

Smilla

Vallotto

Moa

Edrud

Josephine

Frigge

Sara

Kanutte

Ella

Wilson (utlånad)

Thea

Sørbo

Julia

Roddar

Simone

Boye

Jonna

Andersson

Smilla

Holmberg

Vilde

Hasund

Adelina

Engman

Bella

Andersson (utlånad)

Matilda

Vinberg

Madelen

Janogy

Eva

Nyström

Anna

Tamminen

Ellen

Wangerheim

Alice

Carlsson

Emma

Westin

Lotta

Ökvist

Ellen

Gibson