toggle menu

13. Mads Fenger

I februari 2017 stod det klart att Hammarby värvat en av danska Superligaens mest meriterade försvarare i Mads Fenger. Han anslöt dock inte förrän till sommaren och debuterade i Bajen den 17 juli.

 

Fenger kom till Randers från Århus-klubben IK Skovbakken som 17-åring 2007, och två år senare skrev han på sitt första A-lagskontrakt med Randers FC. Mittbacken, som gjort 15 U21-landskamper för Danmark (samt en U20-match och 15 framträdanden på U19-nivå), stannade hos ”De blå heste” trots nedflyttningen säsongen 2010/11, och Randers sejour i andraligan blev bara ettårig.

 

Sammantaget har Fenger representerat RFC i 253 A-lagsmatcher, fördelat på 186 i Superligaen, 25 i andraligan, 21 i den inhemska cupen och 21 även i Europa League-kval. Med det har han klubbrekordet för antalet A-framträdanden för det blåvita gänget från Østjylland.

 

– Vi är väldigt glada över att kunna knyta till oss Mads från och med sommaren. Han är en erkänt väldigt, väldigt duktig mittback med sin styrka och sitt passningsspel. Mads har alla förutsättningar att bli en riktig general i backlinjen, löd dåvarande sportchef Mats Jingblads ord om värvningen i feburari 2017.

 

I december 2019 stod det klart att Hammarby förlängde med Mads över säsongen 2023, något som dansken själv beskrev så här:
– Jag är väldigt glad att få fortsätta på den här resan med Hammarby, och möjligheten att vinna Allsvenskan är en av huvudskälen till att jag förlängde mitt kontrakt. Under mina år här har vi förbättrat våra placeringar säsong för säsong, och jag tror starkt på att vi kommer att bli mästare inom ett par år, och det vill jag vara en del av, sade Mads Fenger.

 

– Vi fortsätter att se över vår trupp och strävar efter att få kontinuitet i vårt lagbygge. Förlängningen med Mads är ett resultat av det arbetet, och vi är väldigt glada över att en av Skandinaviens allra bästa försvarare fortsätter med oss. Under 2019 lossnade det ordentligt för Mads när han nu fått vara skadefri, och med sin passningsskicklighet och fina defensiv är han perfekt för det spel vi vill spela i Hammarby. Han är nu uppe i den nivå han hade när han kom till oss och vi ser honom som en mycket viktig spelare i vår trupp, löd sportchef Jesper Janssons ord om det nya avtalet.

 

Se hans första intervju i grönvitt nedan från sommaren 2017.

 

Mads facts
Ålder 33
Position Försvarare
Landskamper 15 U21, 1 U20, 5 U29
Nationalitet Danmark
Moderklubb IK Skovbakken

Marc

Llinares

Anton

Kralj

Simon

Strand

Marcus

Rafferty

Montader

Madjed

Tesfaldet

Tekie (utlånad)

Ibrahima

Fofana (utlånad)

Saidou

Alioum (utlånad)

August

Mikkelsen

Viktor

Djukanovic

Adi

Nalić

Abdelrahman

Boudah

Pavle

Vagić (utlånad)

Shaquille

Pinas

Loret

Sadiku

Nahir

Besara

Nathaniel

Adjei

Fredrik

Hammar

Dennis

Collander

Sebastian

Selin

Edvin

Kurtulus

Jusef

Erabi

Alper

Demirol

Markus

Karlsson

Ludvig

Svanberg (utlånad)

Oliver

Dovin

Mads

Fenger

Davor

Blažević