toggle menu

Bajenbloggen

Tack för året och Gott Nytt År från SLO!

Av Erika Vestman, Publicerat för 7 år sedan.

Nyår närmar sig och förutom det har nu intrycken från 2016 års säsong lagt sig tillräckligt för att formulera det stora och välförtjänta tacket till den grönvita massan + några till som bidrar till förutsättningar för att mycket har gått så bra!

 

I genomsnitt 22886 kom på våra hemmamatcher. Det är en minskning från den fantastiska siffran året innan. Det är alltid viktigt att ta siffror på allvar och i detta fall fundera om det på olika andra sätt hade kunnat bli högre än det blev. Så hade det kunnat bli. Men att komma ihåg är att det här var en säsong där ena halvan var svajig i seriens nedersta skikt och andra halvan bestod till större delen av matcher i seriens ingenmansland. Det var inte första året i Allsvenskan och det var inte jakt på publikrekord.

 

Siffran känns därför inte som ett tapp från förra året, utan som ett imponerande mått på hur många supportrar som kommer när det är ett normalläge utan någon gratishjälp i form av sportsliga resultat eller nyhetens behag. Ingen kritisk förklaringsfaktor i avundsjuka ordalag mot er biter längre! På plats är en omfattande tack till alla som tillsammans genomfört denna säsong i grönvit anda, och som gemensamt bidrar till att skapa förutsättningar för den fantastiska publikmängd som fortsätter att komma:

 

 • Tack till alla, publik och personal, som på plats gjort hemmamatcherna till det de är.

 

 • Tack till alla som uttryckt sitt supporterskap genom att gå på matcher.

 

 • Tack till tifogruppen för deras makalösa tifon, inklusive all tid med förberedelser, väl utförda organisering av tifofix på arenan och genomförandet av tifot på matchdag. Att få följa det nära och bidra till en del förutsättningar ökar respekten och beundran för arbetet ännu mer.

 

 • Tack till Bajen Fans för konstruktivt samarbete med positivt fokus i allt från resor till dialogfrågor. Det är mycket tacksamt att jobba med en supporterförening med sådan bredd och mogenhet hos de som leder arbetet, och som representerar så väldigt många supportrar.

 

 • Tack till alla grupper, initiativ, kampanjer, projekt, föreningar m.m. i supporterskaran som gemensamt skapat engagemang, positiv energi, respektfull kritik, bibehållande av kultur, resande, debatt, omtanke och så vidare. Listan kan göras enormt lång, med Bajare hjälper Bajare och Supportrarnas matchprogram som några exempel. 

 

 • Tack till det eviga publikflödet till arenan, som varit på plats och skapat en atmosfär – och inte bara upplevt den.

 

 • Tack till alla som inneburit en motor i drivande av peppen för att dra publik till matcherna, en helt ovärderlig energi som varit ett avgörande tillskott.

 

 • Tack till alla supportrar som trots all politisk polarisering i samhället gör vår arena till en plats fylld med respekt för varandra och skapande av en gemensam kraft, trots olikheterna. Ni är ett samhälleligt föredöme. 

 

 • Tack alla barnen i BUS och ungdomarna i Ungdomsklacken, er närvaro är framtiden och ger skillnad på så många sätt!

 

 • Tack till alla personalgrupper som ser till så evenemangen flyter på så bra som de gör, varav många är supportrar själva. Speciellt tack till de jag har under mina vingar och som orkat med i mina ibland svajiga svängar: personalen för BUS, klackservice, ungdomsklack, handikapp och Tingströms läktare. Självklart också mina två matchdags-SLO.er som kompletterar och bidrar med att fylla upp och utveckla det jag inte orkar eller behärskar lika bra.

 

 • Tack till de ansvariga på kansliet som till vardags jobbar med matchdagen som målsättning.

 

 • Tack till de ansvariga på SGA/Stockholm Live med tillhörande leverantörer som vi samverkat med.  

 

 • Tack till alla andra samverkansaktörer inklusive de inom polisen som utför ett vettigt arbete och ser tron på samverkan och dialog som en del i polisarbetet.

 

 • Tack till de inom svensk fotboll inklusive de i andra klubbar som arbetar med förståelse och tro på supporterskarans positiva kraft och potential.

 

 • Tack till alla Hammarbysupportrar som haft ett respektfullt förhållande till arena och arenaområde när det gäller ordningsstörningar, som blir allt färre trots stor publik. Denna respektfullhet är en framgångsfaktor för att så många trivs. Det går inte underskatta detta.

 

Den enda utveckling som varit åt det negativa hållet och tråkig att följa är mer våld bortanför arenorna och/eller på annan dag än matchdag i vanliga stadsmiljöer, jämfört med senaste år.  Konsekvenserna har ibland skett på ett sätt där även tredje part riskerat att komma i kläm och så även gjort vid något tillfälle, eller lett till negativa spiraler i konflikter som är olyckliga att se både direkt ur ett individ- och samhällsperspektiv och indirekt genom påverkan på evenemangsarbetet och problembilden på supporterkulturen. En del uttryck kommer alltid att finnas men det finns olika grader och tillvägagångssätt och jag hoppas det inte utvecklas mer åt det hållet som det gjorde under detta år. Men parallellt med att det är viktigt att lyfta och problematisera det som är negativt, så är det viktigaste ur SLO-perspektiv att fokusera på bejakande av det positiva, i synnerhet med den positiva utveckling som vi har i det arenarelaterade. Den respektfyllda attityden är en stor del av allas vår gemensamma framgång till så publikrika och stämningsfulla matcher!

 

Mycket kan bli bättre men för att se det är det också viktigt att belysa det som är så bra!

 

Vi står nu med tre hela år på nya arenan bakom oss, där vår supporterkultur visat upp en fantastisk närvaro och stöd. Dessutom med en sportslig stabilisering av närvaro i Allsvenskan. För inte så länge sen var vi i på bortasektionerna i Ängelholm, Ljungskile m.fl, med ständigt stöd från supportrarna men med fruktansvärda förluster på rad och ständigt ångestladdad tillvaro. Nu är vi där vi hör hemma och på matcherna visar vi det alla tillsammans i en mängd och på ett sätt som gett eko långt utanför vårat lands gränser. Ni är så jävla grymma!

 

Tack för detta år!  Vi ses 2017 och gör det ännu bättre!

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS